EU priprema hitan plan protiv zavisnosti od ruskih energenata

Evropska komisija danas je obećala da će ovog meseca sastaviti hitan plan čiji je cilj da pomogne zemljama članicama da se liše ruskih energenata u vreme ruskog rata u Ukrajini.
EU priprema hitan plan protiv zavisnosti od ruskih energenata
Foto: Pixabay
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će inicijativa da se nadogradi na poteze kojim je Unija rešila da prestane s nabavkom ruskog uglja, nafte i prirodnog gasa i da će ići paralelno sa naporima bloka da ubrza razvoj obnovljivih izvora energije kao što je energija na vetar ili sunce.
"Pripremamo hitne planove za Evropu. Cene energenata su visoke, narod, s pravom, očekuje da uradimo nešto po tom pitanju", rekla je Fon der Lajen.
Dodala je da će plan, koji treba da bude izrađen sredinom jula, biti usmeren na dve ključne tačke - jasnu ideju gde da se smanji snabdevanje energentima iz Rusije i to na "pametan način", kao i okupljanje EU zemalja suočenim sa problemima snabdevanja.
 
"Potreban nam je dobar zajednički plan da energija teče ili gas teče gde je najpotrebniji", rekla je Ursula fon der Lajen.
 
Dodala je da će plan biti razrađen u saradnji sa češkom vladom čiji je premijer Peter Fijala ukazao na političke pritiske širom EU da se deluje. Češki premijer rekao je da je to najveći test Unije u narednim mesecima.
 
Evropska komisija je u maju najavila plan nazvan REPowerEU koji pokriva pitanja logistike, štednje energije, smanjenja emisije i obnovljive izvore energije. Predlaže se paket od gotovo 300 milijardi evra koji uključuje efikasniju upotrebu goriva i brže uvođenje energije iz obnovljivih izvora.
 
Sledeći korak je da se zemljama članicama EU stavi na raspolaganje 300 milijardi evra koji idu uz ovaj plan o energiji, rekla je Fon der Lajen i dodala da računa na češko predsedavanje da postigne brzo usvajanje propisa prema tom planu.
  • Обсервер

    02.07.2022 12:27
    План
    Овде би требало да придодају план, како преусмерити Дунав да тече узводно, кад су већ такви оптимисти !
  • Lošmi

    02.07.2022 06:48
    Dockan
    Ne goji se prase uoči Božića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija