Tempirana bomba zvana Telekom: Koliki je dug i da li ga čeka sudbina EPS-a

Telekom najavljuje prodaju obveznica od pola milijarde evra, a direktor kompanije Vladimir Lučić poručuje da će tako zarađeni novac biti iskorišćen za "diverzifikaciju duga i refinansiranje kredita".
On priznaje da kompanija trenutno duguje 1,4 milijarde evra, ali tvrdi da i prihodi značajno rastu. 
S druge strane, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić smatra da je dug ove državne kompanije, kako kaže, "tempirana bomba za građane", a ekonomski novinar Miša Brkić za N1 navodi da izlazak Telekoma na berzu liči na još jedno veliko zaduživanje države.
Novi poziv upomoć, vredan pola milijarde evra, Telekom će uputiti sa frankfurtske ili luksemburške berze. Prvi čovek te kompanije ubeđen je da investitori više neće biti rezervisani zbog rata u Ukrajini i u prodaji obveznica Telekoma ima optimističnu viziju: biće para da se pokriju i dugovi i krediti, ali i da se opet ulaže.
 
"Faktički naš neto dug iznosi 1,4 milijarde evra. Ono što je dobro, 2021. godine imali smo naporan investicioni ciklus, čak smo kupili englesku i italijansku ligu, ali nismo povećali ukupan konsolidovani dug. To znači da nama prihod značajnije raste i krajem 2022. godine počećemo da smanjujemo dug, a profitabilnost će se povećavati", naveo je Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekom Srbija", prenosi N1.
 
Opoziciona političarka Marinika Tepić tvrdi da Telekom fingira gotovo sve rezultate i da su realni prihodi mnogo manji od onih koje ta firma navodi. Dug je, prema Tepić, dokaz da je Telekom poslednjih godina pretvoren, kako kaže, ne u gubitaša, već u olupinu.
 
"Ova tempirana bomba, kao i EPS, uskoro će eksplodirati u lice onima koji su ih godinama koristili kao političko oružje, leglo korupcije i politički podobnih neznalica. Telekom je 2017. imao neto dug od 468 miliona evra, a sada od milijardu i po evra. Dug koji ćemo svi plaćati", napisala je na Tviteru Tepić.
 
 
"Čeka nas vrlo turbulentan finansijski izveštaj o poslovanju Telekoma", kaže ekonomski novinar Miša Brkić
 
Zaključuje da će se, kada budu zvanično objavljeni, rezultati Telekoma za 2021. otkriti loše poslovanje i pita se ko će biti garant obveznica koje ta kompanija planira da proda.
 
"Ako je to država, onda znači da se ona ponovo zadužuje za pola milijarde evra i u slučaju da Telekom to ne bude mogao da vraća, država će stati iza toga, to vam je isto kao u slučaju zaduživanja Srbijagasa ili EPS-a", navodi Brkić.
 
N1 podseća da je Telekom transfer engleske Premijer lige na jedan od svojih kanala platio čak 600 milliona evra, a da je postavljanjem bilborda indirektno priznao i otvaranje četiri televizije. Portal Nova piše da Telekom planira i otvaranje kancelarije za lobiranje u Briselu, pošto je pomenut u poslednja dva izveštaja Evropskog parlamenta o napreteku Srbije ka EU.
  • Vladan

    06.07.2022 12:29
    @dobrivoje

    Ima smisla da si okružen likovima sklonim kafanskom lupetanju, ko bi te drugi trpeo?
  • acika

    06.07.2022 09:59
    hahah
    telekom otkinuo poveliki deo kolača sbb-a , sad oni plaču a jedni hejteri brinu za sbb , a Telekom uplatio 2 milijarde evra u budžet hahahahahahahhahahahaha! pa dokle lažete al Srbija grabi napred !
    živela Srbija !
  • C-3PO

    03.07.2022 16:55
    Ucite strane jezike
    "Otkako znam za sebe, oduvek sam ziveo u najgorim vremenima. Nikada u najboljim. Takva mi je, valjda, sudbina. I uvek su to bila "teska","najteza","poslednja” ¡ "ovako se vise ne moze “vremena”. I uvek je sve bilo skupo. Nikada nista jeftino. I uvek neceg nije bilo. Nekada necega, nekada nicega. Onda su nastupala jos gora vremena, pa su nam ona "najteza" posle deset godina postajala "dobra stara vremena".

    Momo Kapor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.