Isporuke ruskog gasa Kini skočile za više od 60 odsto

Gasprom je povećao isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira za 63,4 odsto u prvoj polovini 2022. godine, saopštio je ruski gasni holding.
Isporuke ruskog gasa Kini skočile za više od 60 odsto
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira raste u skladu sa dugoročnim bilateralnim ugovorom između Gasproma i korporacije Čajna Nešenal Petroleum (CNPC). Važno je napomenuti da su isporuke ruskog gasa Kini tim cevovodom porasle za 63,4 odsto", navodi se u saopštenju Gasproma, prenosi Tass.
Gasprom je 2021. isporučio 10,39 milijardi kubnih metara gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira, piše u godišnjem izveštaju tog holdinga. Taj obim je 2,5 puta veći od isporuka 2020. godine, koje su iznosile 4,1 milijardu kubnih metara gasa.
 
Gasovod Snaga Sibira je najveći transportni sistem za gas u istočnoj Rusiji. Izvozni kapacitet tog gasovoda dostiže 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prve isporuke gasa Kini preko te "istočne" rute počele su u decembru 2019. godine, shodno 30-godišnjem ugovoru zaključenom 2014. između Gasproma i kineskog CNPC-a.
Godišnji obim isporuka gasa je 38 milijardi kubnih metara, a vrednost ugovora je 400 milijardi dolara.
 
Gasprom je takođe saopštio da je smanjio proizvodnju gasa u prvoj polovini 2022. godine za 8,6 odsto na godišnjem nivou, na 238,4 milijarde kubnih metara.
 
Izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao je u prvih šest meseci za 31 procenat ili za 31 milijardu kubnih metara, na 68,9 milijardi kubnih metara.
 
Prosečan dnevni izvoz Gasproma je u junu bio manji za četvrtinu u odnosu na maj i iznosio je 263,3 milijarde kubnih metara, navodi se u saopštenju holdinga.
  • B

    03.07.2022 19:53
    Integracija
    Isporuke su povecane, jer je od 2019 do 2021 Kina izgradila preko 5000km gasovoda na svojoj teritoriji i potpuno integrisala gasovod 'Snaga Sibira' u svoj sistem. Prolazak gasovoda kroz tunel ispod reke Jangce smatra se velikim gradjevinskim dostignucem.
    Neke termoelektrane u severoistocnom delu Kine ce biti preorijentisane na gas.
  • xx

    03.07.2022 18:43
    Ide gas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.