Zaustavljena isporuka gasa kroz "Severni tok 1" zbog remonta, 21. jul "kritičan datum za Evropu"

Isporuke ruskog gasa preko gasovoda "Severni tok 1" obustavljene su danas, 11. jula ujutru u 6 časova po srednjoevropskom vremenu.
Zaustavljena isporuka gasa kroz "Severni tok 1" zbog remonta, 21. jul "kritičan datum za Evropu"
Foto: Pixabay
Protok je obustavljen u obe cevi radi redovnog godišnjeg servisiranja, uključujući testiranje mehaničkih komponenti i autonomnih sistema. Očekuje se da će remont trajati od 11. do 21. jula.
Rojters navodi da, iako se radi o redovnom godišnjem servisu, na zapadu postoji strah da bi obustava isporuke mogla da se produži zbog rata u Ukrajini. Produžetak obustave u isporuci mogao bi da osujeti planove da se napune gasna skladišta uoči dolazeće zime.
Rusija je već smanjila isporuku "Severnim tokom 1" za 40 odsto, a kao razlog je navela to što još nije vraćena turbina koja je poslata na remont u Simens u Kanadi. Kanada je proteklog vikenda saopštila da će vratiti popravljenu turbinu, ali i da će proširiti sankcije koje se odnose na ruski energetski sektor.
 
Kroz gasovod "Severni tok" godišnje se iz Rusije u Nemačku isporuči 55 milijardi kubnih metara gasa.
 
Austrijska ministarka: 21. jul ključan
 
Zbog remonta na gasovodu "Severni tok 1" i Austrija će dobijati manje isporuke ruskog gasa, rekla je ministarka energetike Leonore Gevesler koja smatra da će 21. jul, kada je planiran završetak radova, biti kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope.
 
"Niko danas ne može da prognozira da li će nakon remonta biti obnovljene isporuke u punom obimu", kazala je Gevesler.
 
Remont će, kaže, imati posledice po popunjavanje austrijskih skladišta za gas.
 
Gevesler je poručila da se i pored toga može postići cilj vlade, a to je popunjenost skladišta od 80 odsto, ako nakon završetka remonta budu dogovorene količine gasa u punom obimu isporučivane.
 
"Dvadeset i prvi jul je kritični datum za snabdevanje gasom cele Evrope", podvukla je ona.
 
Gasovod "Severni tok 1" za direktno snabdevanje gasom Austrije nema ključnu ulogu.
 
"Austrija pretežno dobija isporuke ruskog gasa gasovodom preko Ukrajine. Ali potpunom obustavom isporuke preko 'Severnog toka 1' očekuje se i jasno smanjenje isporuka Austriji", navela je ona.
 
Uobičajeni remont gasovoda "Severni tok 1" ranije nije nailazio na veliku pažnju javnosti u Evropi, ali ove godine, zbog rata u Ukrajini i tenzija sa Rusijom, stvorio je nervozu na celom kontinentu, pa tako i u Austriji, jer se strahuje da kroz taj gasovod ni nakon okončanja radova neće poteći gas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.