Kako se pojedine evropske zemlje pripremaju za gasnu krizu?

Države EU ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid snabdevanja ruskim gasom.
Kako se pojedine evropske zemlje pripremaju za gasnu krizu?
Foto: Pixabay
Evropska komisija danas bi trebalo da iznese svoj krizni plan, objavio je ENR (European Newsroom), projekat 16 evropskih novinskih agencija, među kojima je i hrvatska Hina. 
Prema planu EK, oko 11 milijardi kubnih metara gasa uštedelo bi se ograničenjem grejanja i hlađenja u zgradama, između četiri i 40 milijardi kubnih metara uštedelo bi se na smanjenju potrošnje gasa za proizvodnju električne energije, te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje. Predlog Komisije biće podloga za raspravu na vanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. jul.
O načinima štednje i stanju s popunjenošću zaliha gasa u Nemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Italiji, pišu u tekstu agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA.
 
Klaudija Kemfert, energetska stručnjakinja pri Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspeti da izbegne nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima gasa osim Rusije, stalno punila skladišta i podsticala javnost da štedi gas.
 
"Ako se ispune tri uslova, ne vidim da ćemo zapravo morati da se suočimo s nestašicom gasa", rekla je Kemfert.
 
Nemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni gas do sada su uglavnom bili Holandija i Norveška.
 
Što se tiče tečnog prirodnog gasa (LNG), ministar ekonomije Robert Habek pokušao je da uspostavi nove odnose snabdevanja za vreme prolećne posete Kataru. Hoće li, kada i koliko još gasa stvarno doći iz Emirata, tek treba videti.
 
Nivo popunjenosti nemačkih skladišta gasa polako, ali postojano raste. Sada je na otprilike 65 odsto. Nemačka vlada više puta je pozvala potrošače i industriju da štede energiju.
 
Francuska vlada se u međuvremenu priprema za mogućnost potpunog prekida snabdevanja ruskim gasom, rekao je ministar ekonomije Bruno Le Mer 10. jula. Kako bi izbegla nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta gasa popune do gotovo 100 odsto do početka jeseni.
 
U slučaju nestašice električne energije, francuska vlada priprema niz mera za zimu kako bi prioritet dala privatnim domaćinstvima i određenim industrijama. 
 
"Očigledno je da čuvamo privatna domaćinstva i (…) ne zatvaramo fabrike ili ukidamo javni prevoz", rekla je premijerka Elizabeta Born.
 
Prema uredbi EU, skladišta gasa moraju biti barem 80 odsto puna do 1. novembra 2022.
 
Rumunski premijer Nikolaje Čuka rekao je da će njegova zemlja moći da ispuni taj cilj pre roka.
 
Hrvatska je najavila da će u aktuelnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na Krku s 2,9 milijardi na 6,1 milijardu kubnih metara. Vlada želi da Hrvatsku pozicionira kao regionalno energetsko središte u srednjoj Evropi kako bi mogla da pokrije energetske potrebe svojih suseda - Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.
 
Hrvatska planira i da udvostruči kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF), koji već s postojećim kapacitetima može da zadovolji sve potrebe Mađarske.
 
Državno podzemno skladište prirodnog gasa Okoli popunjeno je 38 odsto, a očekuje se da će do 1. oktobra biti popunjeno 90 odsto.
 
Slovenačka energetska agencija pokrenula je prvu fazu kriznog plana snabdevanja gasom. Pozvala je svoje potrošače da oprezno koriste prirodni gas. 
 
Iako Španija nije među zemljama koje najviše zavise od ruskih energenata, vlada je najavila da će podsticati rad na daljinu, javni prevoz i ograničiti termostate.
 
Španska potpredsednica i ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera pozvala je na "razborito korišćenje energije" u aktuelnom toplotnom talasu. S popunjenih 72 odsto skladišta, Ribera je rekla da je Španija "vrlo dobro pozicionirana" u pogledu prirodnog gasa.
 
Italijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o štednji gasa i vode, no situacija zasad nije alarmantna što se tiče gasa. Zalihe za zimu, prema zvaničnim podacima, već su sada dosegle 64 odsto ukupnog kapaciteta od 6,1 milijardi kubnih metara. Ciljani nivoi od 90 odsto do kraja godine su nadohvat ruke.
 
Srbija trenutno ima na zalihama gasa za 50 dana.
  • Ma

    20.07.2022 10:59
    Da
    Ništa se neće promeniti, samo će svi mnogo više da plaćaju ruski gas koji ne dolazi direktno nego od treće ili četvrte zemlje. Odličan primer je Poljska koja je kao prekinula kupovinu gasa od Rusije, ali ga kupuje inverzno od Nemačke ili Austrije. Jednostavno trenutno (nažalost) ne postoji država(e) koja mogu da zamene Rusiju po pitanju gasa i infrastrukture, sve ostalo je propaganda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.