Ukrajina devalvirala nacionalnu valutu 25 odsto

Narodna banka Ukrajine (NBU) smanjila je zvanični kurs grivne prema američkom dolaru za 25 odsto, objavljeno je na veb sajtu ukrajinskog monetarnog regulatora.
Ukrajina devalvirala nacionalnu valutu 25 odsto
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da će taj potez poboljšati konkurentnost ukrajinskih proizvođača, da će nivo deviznpg kursa biti u funkciji raznih grupa preduzeća i domaćinstava i da će podupreti otpornost privrede tokom rata.
Ukrajinski regulator je dodao da je razlog za ovakvu odluku bila promena osnovnih parametara ukrajinske ekonomije i jačanje američkog dolara prema drugim valutama.
Novi devizni kurs grivne, prema odluci NBU, utvrđen je na 36,5686 grivni za jedan dolar, dok je ranije, na početku ruske invazije krajem februara, iznosio 29,25 grivni za dolar.
 
Guverner NBU Kiril Ševčenko je rekao da će novi devizni kurs "postati sidro privrede i učiniti je otpornijom u vreme neizvesnosti" i da će "održavanje fiksnog kursa omogućiti NBU da zadrži kontrolu nad kretanjem inflacije i podržatii nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema".
 
Prema prognozi NBU, inflacija u Ukrajini bi do decembra mogla da pređe 30 procenata.
 
Centralna banka takođe očekuje da će ova promena povećati devizni priliv izvoznika i smanjiti špekulativno ponašanje učesnika na tržištu.
  • r

    24.07.2022 08:12
    r
    Ukrajina je poligon za ispitivnje ,isprobavanje raznih vrsta oružja, žao mi je običnog naroda i one lepe i plodne zemlje što će biti dugo, dugo zagađena.
  • ТЕННИС

    24.07.2022 00:50
    Украјина се распала
    Откуд сад ово? Наводно су добили силне милијарде помоћи. Запад их изгледа филује само оружјем у борби до последњег Украјинца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.