Poslovna aktivnost u EU nazadovala prvi put od januara 2021.

Poslovna aktivnost u EU nazadovala je prvi put od januara 2021. godine usled rasta cena i pada potražnje, a stručnjaci procenjuju da će u narednim mesecima ekonomija evrozone nastaviti da nazaduje.
Poslovna aktivnost u EU nazadovala prvi put od januara 2021.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Anketa među menadžerima prodaje u EU u okviru S&P Global kompozitnog indeksa podstiče pesimistične prognoze i potvrđuje predviđanja ekonomista o sve izvesnijem ulasku u recesiju, navodi portal biznis.rs pozivajući se na Fajnenšel tajms.
Kompozitni PMI indeks, koji meri aktivnost kompanija i u oblasti usluga i u oblasti proizvodnje, u EU je sa 52 boda u junu pao na 49,4 boda u julu.
To je najniži nivo u poslednjih 17 meseci. Istovremeno, ovo je prvi put da je indeks pao ispod 50 bodova, kao granice koja razdvaja rast od povlačenja, još od februara 2021. godine, kada su kompanije bile u teškoćama usled restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa korona.
 
Glavni poslovni ekonomista u kompaniji S&P Global Market Intelligence Kris Vilijamson ocenjuje da je ekonomija evrozone "spremna da se u trećem kvartalu povuče, uzimajući u obzir pad poslovne aktivnosti u julu, a predviđanja ukazuju na to da će u narednim mesecima situacija biti još gora".
  • Laslo

    26.07.2022 11:50
    Ko bi rekao
    Nisam znao da je EU toliko slaba i zavisna da fluktuacije cena energenata na svetskom tržištu mogu da ovoliko da je zaguše.

    @Božice
    Da ima veze sa sankcijama, za to vreme bi u Srbiji bilo bajno, a baš i nije zar ne?
  • Boža

    24.07.2022 20:06
    Sankcije
    Ko kaže da ne deluju? Doduše u suprotnom smeru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija