Jedno povlači drugo: Šta bi sve moglo da poskupi kad bude povećana cena struje

Sasvim je izvesno da će na jesen struja poskupeti.
Jedno povlači drugo: Šta bi sve moglo da poskupi kad bude povećana cena struje
Foto: Pixabay
Najavljeno je poskupljenje od 10 odsto, a ono će sa sobom povući rast gotovo svih cena u Srbiji, prvenstveno onih proizvoda za čiju se proizvodnju koristi velika količina električne energije, poput pekarskih i zamrznutih prehrambenih proizvoda.
Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta Gorana Petkovića, pored većeg računa za struju na jesen, građane čeka dodatni udar na novčanik.
"Struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To znači da svojim cenama utiču na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene – tu spadaju, između ostalog i drugi energenti i repromaterijali. Kada poskupi struja, dolazimo u situaciju da i svim tim sirovinama skače cena", objašnjava Petković za "Novu".
 
Istog mišljenja je i ekonomista Saša Đogović, koji za "Novu" objašnjava da će na jesen sigurno poskupeti proizvodi u čijoj proizvodnji značajno učešće ima struja.
 
"Primera radi, možemo očekivati poskupljenja pekarskih proizvoda – struja tu predstavlja značajan element proizvodnje", navodi Đogović.
 
Petković kao primer velikog potrošača električne energije navodi hladnjače. Prema tome, objašnjava isti sagovornik, poskupeće svi oni proizvodi koji se zamrzavaju i hlade - riba i morski plodovi, meso, zamrznuto povrće i voće, peciva.
 
"Tu su i javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju kao što su, na primer, šoping centri, kongresni centri ili dvorane", zaključuje Petković, dodajući da je isti slučaj i sa hotelima i drugim objektima slične namene - motelima i apartmanima.
 
Kako Đogović objašnjava za "Novu", poskupljenje električne energije ima direktan uticaj na rast inflacije.
 
Prema njegovim rečima, ukoliko struja poskupi za 10 odsto, to znači da će i inflacija "skočiti" za jedan odsto.
  • Zebra

    25.07.2022 22:35
    Poplave i NATO nisu uspele uništiti TENT ali Vučićevi stručnjaci jesu! Bravo!
  • Deejan

    25.07.2022 12:16
    Za njihovu decu
    Lopovi postali alavi pa im sve malo,kad stoka cuti malo je deset posto,dvesta posto i nek nabiju glavu u pesak
  • iguman

    25.07.2022 12:08
    Vac sada se priča da će veliki broj ljudi biti zaražen/ nekim/ virusom, tako da će doci do zabrane okupljanja naroda. Protesti će time biti spreceni.
    Proteste treba organizovati sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija