Nemačka stagnira, španska i francuska ekonomija beleže rast, SAD u "tehničkoj recesiji"

Nemačka privreda ne beleži rast, bruto društveni proizvod između aprila i juna je stagnirao, sada se javlja jasna opasnost od recesije, u kojoj se SAD već tehnički nalaze, piše Dojče vele.
Nemačka stagnira, španska i francuska ekonomija beleže rast, SAD u "tehničkoj recesiji"
Foto: Pixabay
Podseća se da je privredni rast Nemačke tokom proleća zamro, a da je u drugom kvartalu bruto društveni proizvod (BDP) u poređenju sa prva tri meseca ove godine ostao nepromenjen.
 
Reč je o proceni Saveznog zavoda za statistiku, prema kojoj su privredni razvoj zaustavili eksterni faktori.
"Teški okvirni uslovi za svetsku privredu sa dugotrajnom pandemijom korone, poremećenim lancima snabdevanja, rastućim cenama i ratom u Ukrajini - sve se to negativno odrazilo na razvoj konjunkture", citira javni servis ARD statističare iz Vizbadena.
 
ARD navodi i da su ekonomisti računali sa malim plusom od 0,1 procenta.
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) je korigovao naniže svoje prognoze nemačkog privrednog rasta za čitavu 2022. godinu i sada očekuje plus od 1,2 procenta. To je 0,8 odsto manje nego što je predviđano u martu.
Rat u Ukrajini, navodi ARD, pogoršava probleme koje je Nemačka privreda imala i pre toga, rast cena energije i stalne smetnje u snabdevanju opterećuju industriju.
 
Za razliku od nemačke, španska i francuska ekonomija beleže rast, čak i veći nego što se očekivalo.
 
U Španiji je bruto domaći proizvod porastao za 1,1 odsto - zahvaljujući visokom nivou investicija i snažnom porastu potrošnje.
 
Francuska je zabeležila blaži rast u istom periodu - za 0,5 odsto, takođe zahvaljujući potrošnji, ali i spoljnoj trgovini.
 
Ukupno je privreda u evro-zoni je u proleće i pored rekordne inflacije i rata u Ukrajini "imala bolji rast nego što se očekivalo".
 
Bruto društveni proizvod se u zemljama sa zajedničkom valutom između aprila i juna poboljšao za 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Zavod za statistiku Evropske unije Evrostat.
 
Javni servis ARD piše da privredu u evro-zoni opterećuje visoka inflacija, koju podstiče rat u Ukrajini, a poslovna klima se pogoršava. Inflacija u evro-zoni se u julu popela na rekordnu vrednost od 8,9 odsto.
 
Evropska komisija očekuje za ovu godinu privredni rast od samo 2,6 odsto.
 
Ukoliko Rusija kompletno zavrne gasne slavine Evropskoj uniji, u drugoj polovini 2022. preti recesija, upozorio je nedavno evropski komesar Paolo Đentiloni.
 
Ekonomija SAD je u "tehničkoj recesiji"
 
Ono što su neki ekonomisti i vrhunski bankari nedavno prorekli, sada se dogodilo: ekonomija SAD je u "tehničkoj recesiji", odnosno BDP opada već drugi kvartal zaredom.
 
U periodu od aprila do kraja juna, BDP je opao za 0,9 odsto. Ministarstvo trgovine SAD taj pad objašnjava polupraznim stovarištima i smanjenim investicijama preduzeća.
 
Izvoz i potrošački izdaci privatnih domaćinstava su se, doduše, povećali, ali nisu mogli da kompenzuju nazadovanje na drugim poljima.
 
Negativnom rastu privrede je doprinela i centralna banka FED. Da bi suzbila visoku inflaciju, ona je u martu povisila referentnu kamatnu stopu za 2,25 odsto. To je najbrže povećanje kamata za tako kratko vreme zabeleženo u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija