Proizvođač automobila nudi radnicima po 3.000 dolara da daju otkaz

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz objavio je da nudi radnicima u fabrici u Iževsku jednokratnu isplatu od oko 3.000 dolara da dobrovoljno daju otkaz.
Proizvođač automobila nudi radnicima po 3.000 dolara da daju otkaz
Foto: Pixabay
Avtovaz je nastavio u junu proizvodnju nekih svojih popularnih modela Lada u glavnoj fabrici u Toljatiju nakon što je proletos delimično obustavio proizvodnju zbog nestašice elektronskih delova usled sankcija, prenosi Rojters.
Kompanija, čiji je dugogodišnji akcionar Reno prodao u maju svoj vlasnički udeo jednom ruskom investitoru, nije bila u mogućnosti da ponovo pokrene proizvodnju modela "lada vesta" zbog čega je u martu poslala 3.200 zaposlenih iz svoje fabrike u Iževsku na plaćeno odsustvo.
Avtovaz je predložio osoblju u fabrici u Iževsku, gradu sa oko 645.000 ljudi koji se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Moskve, ili da nađu novi posao u kompaniji ili da daju otkaz uz obostrani dogovor.
 
Onima koji odluče da odu biće ponuđena jednokratna otpremnina u vrednosti od oko pet do sedam prosečnih mesečnih zarada, odnosno oko 12 minimalnih, što je odobrila država. Maksimalna isplata bi iznosila 183.348 rubalja (3.161 dolar).
 
"Avtovaz naglašava da kompanija ne planira masovna otpuštanja, a predložene mere su isključivo dobrovoljne za svakog zaposlenog", saopštila je kompanija.
 
Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanja na komponente i opremu iz inostranstva, pogođena je globalnom nestašicom poluprovodnika i nedavnim egzodusom međunarodnih proizvođača iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini.
 
Pošto se mnoge fabrike za montažu automobila nalaze u manjim gradovima van Moskeve, ruski proizvođači vozila se uglavnom odlučuju da ne gase radna mesta, već da drže zaposlene na plaćenom odsustvu ili da smanje radne sate i plate zbog trenutne situacije.
  • англо руски блок

    05.08.2022 12:41
    vozni park
    kako im je krenulo,jos ce se nasi polovnjaci prodavati rusima,kao sto ih mi sada uvozimo,dobar narod ima i pametne ljude ali ce ih pogresno vodjena politika vratiti u doba sssr,a ispastace mladi.
  • Dragan

    04.08.2022 19:56
    Moskvic je majka. Ne verujem da ima ijedan otpornik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.