Banke od različitih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara

Banke u Srbiji su, tokom 2021. godine, od raznih naknada i provizija zaradile 55,7 milijardi dinara, potvrđeno je portalu N1 u Agenciji za privredne registre.
Banke od različitih naknada zaradile više od 55 milijardi dinara
Foto: Pixabay
Preračunato po zvaničnom kursu, to je oko 474 miliona evra. To je 17 milijardi dinara više nego 2020. godine, ali i 13,6 milijardi dinara više nego što je po istom osnovu neto prihodovano u predpandemijskoj 2019. godini, kada je poslovalo čak tri banke više.
Kako je za portal N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, svoje finansijske izveštaje za prošlu godinu predale su 23 banke. One su neto prihodovale po osnovu provizija i naknada ukupno 55.739.794.000 dinara.
Prema podacima APR u 2020. godini je 25 banaka neto prihodovalo po osnovu naknada i provizija 38,69 milijardi dinara, dok je u 2019. godini ovaj prihod za 26 banaka bio 42 milijarde dinara.
 
"Osnovna" zarada banaka - od naplaćenih kamata, godinama unazad je zbog izuzetno niskih kamatnih stopa bivala sve manja, što su banke nadomeštale kroz podizanje postojećih i uvođenje novih naknada i provizija. Pa je tako svojevremeno naplaćivana i "ležarina" na čekove, kada je jedna banka klijentima naplaćivala 30 dinara mesečno po svakom čeku koji nisu "pustili", ali i 100 dinara na ime "troška realizacije" čeka, kada je on konačno stizao na naplatu.
 
Vremenom je "ležarina" ukinuta, ali su besplatne usluge plaćanja kroz elektronske naloge prestale da budu besplatne u većini banaka. Takođe se za sve popularnije instant plaćanje kada je reč o namirivanju računa, u velikom broju banaka naplaćuje određeni fiksni iznos od oko 20, 30 dinara po nalogu.
 
Košta i gubitak kartice, i izrada nove. I blokada PIN-a, i izrada novog PIN-a.
 
Banka vam naplati i kad vas opomene da ne plaćate redovno, a sve češće i kada na sopstvenom bankomatu pitate – koliko novca imam na stanju.
 
Mnoge od njih ne šalju više ni besplatne SMS poruke o promeni stanja na računu.
 
Imajući u vidu odluke i najave banaka o povećanju naknada za određene usluge povezane s platnim računima, Narodna banka Srbije je saopštila da će doneti set mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije. O kojim konkretno merama je reč, biće poznato 11. avgusta, pošto je centralna banka najavila da će biti usvojene na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora NBS.
 
NBS je u saopštenju poručila i da "od banaka u Srbiji očekuje da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, zasnovanu na principima zdrave konkurencije, koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje, odnosno uvećanje baze deponenata i klijenata".

Teme

banke
  • Jovana

    09.08.2022 00:22
    Zelenaši
    Drzava im dozvoljava pa se im se moze. Reketiraju narod na svakom koraku.
  • Darinko

    08.08.2022 14:09
    A Banke ....
    .... nit ' oru , nit ' kopaju , a grdne pare zgrću .... ko ih izmisli
  • Darre

    08.08.2022 12:12
    Zelenaši
    Sve je to počelo kada su ih klijenti masovno tužili i dobijali sporove. Tada im je NBS omogućila da naplaćuju sve i svašta kako bi lakše podneli te tužbe. Onda se desio preokret, sudovi promenili stav, nema više tužbi a nije isključeni da će klijenti vračati novac sve sa kamatom. Bez obzira na to, naknade su ostale i sada banke zarađuju nenirmalno. NBS mora reagovati ali izgleda da je neko korumpiran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.