NBS: Vrhunac inflacije krajem septembra i to 14 odsto

Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ove godine dostići vrhunac krajem septembra i da bi tada mogla da dostigne 14 odsto na međugodišnjem nivou.
NBS: Vrhunac inflacije krajem septembra i to 14 odsto
Foto: Pixabay
To je rečeno danas na predstavljanju Izveštaja o inflaciji.
"Naš osnovni scenario i centralna projekcija je da će vrhunac inflacije krajem septembra dostići 14 odsto, odnosno da će se prosečna inflacija ove godine kretati između 11 i 11,5 odsto", rekao je zamenik direktora u Sektoru za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.
Trajković je dodao da se od oktobra očekuje da inflacija počne da opada i da se u granice cilja vrati tokom 2024. godine.
 
Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da se projektuje vrh inflacije oko 14 odsto nadajući se da "to možda i neće biti toliko".
 
"Mi samo možemo da odgovaramo na uticaje koji dolaze spolja, a izloženi smo im zato što živimo u svetu koji nijednu zemlju ne smatra izolovanim ostrvom", rekla je Tabaković, koja je nekoliko puta ukazala na izuzetan rast cena energenata u svetu, kao jedan od ključnih generatora inflacije.
 
O kretanju cena energenata kao o generatoru deficita tekućeg računa budžeta govorio je direktor sektora za monetarne i devizne operacije NBS Nikola Dragašević, ocenivši da su one "abnormalno skočile" u odnosu na prošlu ili početak ove godine.
 
"Nafta Brent ovih dana je pojeftinila ali je od početka godine poskupela 18,7 odsto, ugalj Njukasl i Roterdam poskupeo je 140, odnosno 297 odsto, dok je 16. avgusta evropska cena struje dostigla maksimum od 530 evra po megavat satu, što je oko 500 odsto više nego prošle godine, a gas je od prošle godine poskupeo 367 odsto", naveo je Dragašević.
 
On je rekao da u zavisnosti od eskalacije krize u Ukrajini i snabdevanja Evrope gasom zavisi kako će se dalje kretati cene i kakav će biti uticaj na ekonomiju i devizno tržište.
 
Ukazao je da su kompanije koje uvoze energente u Srbiju od maja kupile 1,9 milijardi evra u devizama, dok su od oktobra 2021. do kraja juna neto kupile 4,1 milijardu evra, što je četiri puta više nego godinu ili dve ranije u istom periodu. 
  • Rade

    18.08.2022 15:40
    Inflacija
    Nerazumem ni guvernera ni njene saradnuke . Dali znate kako zemlje u razvoju upravljaju inflacijom.Cemu tolika uzbuna oko inflacije pa i 14%. Bolje bih bilo da resavate apresijaciju nego inflaciju. Inflacija za zemlje u razvoju neprestavlja pretnju ni do 20%. Kad drzite apresionirani dinar posticete uvoz i blokirate izvoz domace proizvodnje voditr racuna mozete lako dozivrti tvrdo prizemljenje a onda uci i u spiralnu inflaciju. Posle ce biti sve kasno.
  • Boris

    17.08.2022 18:05
    Tako je. Kad poskupe struja, gorivo, grejanje i hrana, inflacija će spasti.
    Veruj krezuba sirotinjo, veruj i nastavi da gledaš pinkuješ.
  • Djole

    17.08.2022 12:57
    Hahaha
    Ovi stvarno misle da smo mi budale i da ne vidim realnost inflacije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.