EPS na Kosovu ima četiri preduzeća: Koliko ona koštaju?

Elektroprivreda Srbije (EPS) osnivač je četiri preduzeća sa Kosova, ali nijedno od njih trenutno ne obavlja delatnost zbog koje je osnovano.
EPS na Kosovu ima četiri preduzeća: Koliko ona koštaju?
Foto: 021.rs
U ovim preduzećima zaposleno je ukupno oko 3.300 radnika, a za njihov rad EPS je 2021. godine izdvojio oko 42 miliona evra, piše Radio slobodna Evropa.
U izveštaju o problemima u sektoru energetike u Srbiji iz jula 2022, Fiskalni savet Srbije je naveo da EPS samo "izdržava" te radnike budući da nema kontrolu nad imovinom i poslovanjem preduzeća sa Kosova.
"Elektrosever" ima licencu, ali još uvek ne funkcioniše na Kosovu
 
Jedino preduzeće koje ima licencu za rad na Kosovu je "Elektrosever" koje još uvek ne funkcioniše.
 
Preduzeće "Elektrosever" je najmlađa ćerka firma EPS-a na Kosovu. Osnovanо je 2016. godine kako bi snabdevalo i naplaćivalo struju u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.
 
Inače, meštani opština na severu Kosova Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić od 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju. Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.
 
Dugove za struju je od 2017. godine, kako tvrde kosovske vlasti, pokrivao KOSTT, odnosno Vlada Kosova. Do tada su dug za sever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto, međutim, utvrđeno je da je ta praksa bila nezakonita.
 
Osnivanje "Elektrosevera" predviđeno je energetskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine između Srbije i Kosova, a preduzeće je osnovano u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom. Kosovo i Srbija usvojile su Mapu za implementaciju dogovora 21. juna u Briselu. Na osnovu tog dogovora je 24. juna kosovski Regulatorni ured za energetiku (ZRRE) izdao licencu za snabdevanje kompaniji "Elektrosever".
 
Međutim, kako je RSE pisao u julu, "Elektrosever" još uvek nije dostavila Kompaniji za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i KOSTT-u dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova. Takođe, još uvek nije potpisao tehničke sporazume sa KEDS-om i KOSTT-om, koji su mu neophodni za funkcionisanje na energetskom tržištu Kosova.
 
 
Da li je "Elektrosever" počeo sa radom i kada će dostaviti neophodne podatke i potpisati sporazume sa kosovskim institucijama, odgovor nije stigao iz EPS-a.
 
Sporazumom između Kosova i Srbije predviđeno je da "Elektrosever" preuzme nadležnosti "Elektrokosmeta", druge kompanije koja funkcioniše u okviru Elektroprivrede Srbije.
 
"Elektrokosmet" bez nadležnosti na Kosovu
 
"Elektrosever" registrovan je na istoj adresi u Severnoj Mitrovici na Kosovu na kojoj je i privremeno sedište "Elektrokosmeta", preduzeća koje postoji od 1989. godine. Iz ovog preduzeća i EPS-a nisu odgovorili na pitanje RSE da li se predviđa njeno gašenje nakon što "Elektrosever" preuzme nadležnosti tog preduzeća.
 
Prema sporazumu između Kosova i Srbije, zaposleni u "Elektrokosmetu" će biti ili uključeni u novu kompaniju ili im može biti ponuđeno zaposlenje u KEDS-u.
 
Ovo preduzeće je, kako se tvrdi u godišnjem izveštaju o poslovanju iz 2021, 1999. godine, nakon rata na Kosovu, izgubilo kontrolu nad svojim elektroenergetskim kapacitetima na Kosovu, izuzev na severu. Preduzeće je krajem 2009. godine počelo da očitava i šalje račune za struju na severu Kosova, što kosovske vlasti smatraju nelegalnim jer ovo preduzeće nema dozvolu za bavljenje tom delatnošću. Građani severa Kosova zato nisu bili u obavezi da te račune plaćaju.
 
U izveštaju preduzeća može se pronaći i informacija da od 2020. "Elektrokosmet" vrši samo snadbevanje Mesne zajednice Lešak i Trepča u Leposaviću, što čini svega oko 13 odsto područja severnog dela Kosova na kom se stanovništvo snabdeva strujom. Preduzeće od tada ne ispostavlja ni račune za struju zbog toga što se, kako tvrde u izveštaju, energija od te godine više ne dobija iz sistema EPS-a već od kosovskog mrežnog operatora KOSTT. Od 2020. KOSTT, inače, radi nezavisno i kontroliše energetske granice Kosova.
 
Iako je registrovano za isporuku i naplatu struje, iz preduzeća "Elektrokosmet" u izveštaju navode da najveći deo svojih prihoda ne ostvaruju na taj način, već tako što pružaju usluge određenim sektorima EPS-a.
 
 
Preduzeće ima 464 zaposlenih i poslovalo je 2021. sa gubitkom od 6,8 miliona evra.
 
Preduzeća u gubicima, bez jasne delatnosti
 
Osim "Elektrokosmeta", EPS je osnivač još dva preduzeća sa Kosova koja se decenijama ne bave delatnošću zbog koje su osnovane i posluju sa gubitkom. Sedišta su im u Beogradu. 
 
Javno preduzeće Termoelektrane "Kosovo" od 1999. ne posluje na teritoriji Kosova i nema kontrolu nad termoelektranama u toj državi. Iako je registrovano za delatnost proizvodnje električne energije, ovo preduzeće ima više od 700 zaposlenih koji se, kako se navodi na sajtu preduzeća, bave remontom i tekućim održavanjem za sektore EPS-a. Gubitak preduzeća za 2021. iznosi 11,5 miliona evra.
 
Preduzeće "Površinski kopovi Kosovo" takođe u 2021. beleži gubitak od oko 2,8 miliona evra. Registrovano je 1991. godine za eksploataciju lignita i mrkog uglja, ali takođe od 1999. godine nema kontrolu nad rudnikom na Kosovu i ne bavi se svojom osnovnom delatnošću.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa čitajte na OVOM LINKU.

Teme

EPS
  • Iki

    22.08.2022 17:47
    Zaposlili su sve koje su mogli u tom EPS-u.Primaju debele pare a nikakvu obavezu nemaju.Svi su na platnom spisku ali zayo moraju da glasaju za sns
  • Лиманац

    22.08.2022 16:23
    „Радио слободна Европа”
    Европа у којој се даје подршка кршењу међународног права и нарушавању територијалног интегритета једне суверене и међународно признате државе тешко да се може назвати „слободном”, а још мање „Европом”.

    Толико о њиховом „независном о објективном новинарству”.

    Косово и Метохија је Србија.
  • pitanje

    22.08.2022 11:30
    koliko
    imamo institucija koje su ostale "u izbeglistvu" a koje sluze samo za debelo uhlebljenje. ovi u tekstu su jos ajde pomozi kao mazanje ociju. sta je sa silnim direktorima mesnih posta, nazovi univerziteta koji su oduvek sluzili za dobijanje diploma onima koji su propali bilo gde drugde (u prelaznom periodu pre nego sto su se pojavili privatni).
    https://kolikokostakosovo.info/
    da se proveriti broj po broj. Sta imamo od toga - otprilike NISTA. i onda se i vidi zasto nikome nije u interesu da se toliko uhlebljenje razbuca..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.