Poreska uprava: Neizdavanje računa sada možete da prijavite i preko nove aplikacije

Ako fiskalni račun nije ispravan ili ako nije izdat račun prilikom kupovine, kupci mogu podneti prijavu o nepravilnosti u poslovanju firme, pisanim putem ili pozivanjem kontakt centra Poreske uprave.
Takođe, to može učiniti i preko besplatne mobilne aplikacije Poreski alarm, saopštila je Poreska uprava, prenosi Nova ekonomija.
"Preko aplikacije Poreski alarm građani mogu jednostavno i lako da podnesu prijavu o uočenoj nepravilnosti. Podnošenje prijave putem ove aplikacije je jednostavno i to unošenjem osnovnih podataka o firmi koja je prekršila propis, uz mogućnost dostavljanja slike i određivanja adrese objekta", navodi Poreska uprava.
Korišćenjem aplikacije Poreski alarm građani doprinose smanjenju sive ekonomije, kako saopštava Poreska uprava, i povećanju stepena dobrovoljnog poštovanja propisa. Prednost ove aplikacije je mogućnost bržeg i efikasnijeg podnošenja prijave i to odmah nakon što je nepravilnost uočena.
 
Fiskalni račun je dokaz da je za određenu kupovinu obračunat i plaćen porez. Promet preko nove fiskalne kase evidentira se odmah u sistemu Poreske uprave. Fiskalni račun sadrži QR kod.
 
Građani mogu skeniranjem tog koda na fiskalnim računima da provere ispravnost računa koji im je izdat. U slučaju da je račun ispravan građani dobijaju poruku da je račun proveren kojom se zapravo potvrđuje da je promet evidentiran u sistemu Poreske uprave.
  • Sanja

    08.09.2022 00:49
    Dzaba "Poreski alarm"
    Podnela sam zadnjih godinu dana nekoliko prijava preko Poreskog alarma za neku online prodaju obuce koja me prevarila a radi na crno i ostali su mi duzni preko 6000din ali dzaba eno rade jos vise i jos gore. Neviđeno da država dozvoli da neko od 2013.godine radi na crno i ne reaguje,a inspektor iz trzisne verovatno dobio svinjce da cuti a ja pare svoje videti necu. Ljudi rade godinama bez fiskalnog.
  • Pićuka

    02.09.2022 11:29
    Pre neki dan lista najvećih dužnika za poreze i doprinose. Cifra u milijardama dinara. To je neko dopustio iz poreske uprave. Vi za taj posao dobijate platu pa vi hvatajte sirotinju, ako ne možete "ugledne biznismene".
  • Ns

    01.09.2022 00:17
    Užas
    To što nam je najbolji ministar ekonomije ikada i nevidjen Mali mozak u svetu uvalio sa e-kasama i e-fakturama je zaista nevidjeno ali zlo nevidjeno!
    Povećani troškovi za korisnike, nefunkcionalno, menjaju sistem svake nedelje već dva meseca, sistem baguje, mogućnosti za greške mnogostruko uvećane a oni pecaju i naplaćuju! Samo mi smo lud narod pa gutamo sve. Treba jednom 15-og u mesecu kada se plaća pdv da pogasimo svi računare i lepo skuvamo kaficu i bleja.. kao što oni bleje i čekaju cinkaroše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija