LSV: Ljubav prema Rusiji nije opravdanje što NIS plaća najnižu rudnu rentu a ima profit 200 odsto

Simpatije prema Rusiji ne mogu biti opravdanje za najnižu rudnu rentu, dok je profit NIS skoro 200 odsto, ocenio je Mlađen Malešević iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.
LSV: Ljubav prema Rusiji nije opravdanje što NIS plaća najnižu rudnu rentu a ima profit 200 odsto
Foto: 021.rs
U odnosu na prvu polovinu prošle godine, kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, ostvarila je profit od 198 odsto.
Ovaj ligaš pita da li će konačno rukovodstvo naše države zahtevati raskid energetskog sporazuma, prema kom za eksploataciju naših naftnih izvora Rusi plaćaju "mizernih" tri odsto rudne rente.
Malešević smatra da je taj sporazum sklopljen na štetu građana Srbije, i da godinama uskraćuje budžet Srbije za milione evra.
 
"Rudna renta u zemljama okruženja je višestruko veća, Zakon Srbije propisuje sedam odsto, a specijalnim Energetskim sporazumom Rusima je smanjena na tri odsto, čime se naša država neracionalno odrekla duplo većeg priliva u zajedničku, državnu kasu", navodi Malešević.
 
Podseća da je u Rusiji rudna renta 22 odsto i zaključuje da političke i lične simpatije prema Rusiji ne mogu biti osnova za neekonomsko poslovanje države i nanošenje finansijske štete građanima.
 
"Zato LSV traži raskidanje ili reviziju Energetskog sporazuma sa Rusijom. Zakonska rudna renta u Srbiji je sedam odsto i zahtevamo da je poštuju svi koji koriste naša rudna bogatstva, bilo da su iz Rusije, Kine, EU ili bilo kog drugog dela sveta", poručio je Malešević. 
  • Slavko

    31.08.2022 21:49
    Canak ostao bez love pa proziva....Ko o čemu LSV o NIS-u,nisu uzeli procenat od prodaje a bilo im pred nosom.
  • Vule

    31.08.2022 19:58
    Pa nije zbog ljubavi, takav ugovor onomad potpisan.
    Ako vam je za utehu, ni drugi ondasnji interesenti ne bi vise placali.
  • Anonimus

    31.08.2022 14:53
    Pre nego što je Gaspromnjeft" za 400 miliona evra kupio 50 odsto suvlasništva( plus akcija) i prihvatio da vrati blizu 1,2 milijarde evra nagomilanog duga, " Srbijagas" decenijama nije plaćao rudnu rentu, tek je dve godine pred privatizaciju uvedena ova obaveza u visini i danas važećih tri odsto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.