Podaci za Evropu: Građanima Srbije skoro najteže da pokriju režije i ostale troškove života

Srbija sa 27,5 odsto, koliko je od ukupnih mesečnih prihoda potrebno izdvojiti za troškove stanovanja, prednjači na listi zemalja u regionu i Evropskoj uniji i daleko odstupa od proseka EU.
Podaci za Evropu: Građanima Srbije skoro najteže da pokriju režije i ostale troškove života
Foto: Pixabay
To ukazuje da je građanima naše države najteže da priušte plaćanje osnovnih računa, piše Danas.

Prema poslednjim podacima Eurostata iz 2020. godine o troškovima stanovanja, primetno je da građani Srbije teško žive, shodno tome da je potrebno izdvojiti skoro 30 odsto sredstava mesečno samo za ove troškove.

Kada se pogledaju podaci o udelu troškova stanovanja u onom delu stanovništva čija mesečna primanja iznose manje od 60 odsto nacionalnog srednjeg (medijalnog) dohotka, koje Eurostat karakteriše kao "na ivici siromaštva", podaci su poražavajući. Čak 48,4 odsto ukupnih mesečnih primanja ta domaćinstva izdvajaju za troškove stanovanja.
 
To su za skoro 12 odsto veći rashodi ovog dela stanovništva od proseka EU, a daleko smo i od zemalja u regionu. U Bugarskoj, koja je po ovom parametru druga najgore rangirana od naših suseda, ovaj udeo je manji za deset odsto, dok su sve ostale komšijske zemlje – Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Mađarska, Albanija – ispod proseka EU.
 
Ništa bolja situacija nije ni sa delom stanovništva čija primanja prevazilaze 60 odsto medijalnog dohotka. U odnosu na EU prosek od 14,9 odsto, u Srbiji ova grupa stanovništva izdvaja skoro 22 odsto novca za pokrivanje mesečnih troškova stanovanja i plaćanje računa.
 
Od zemalja u regionu samo su Bugarska sa 18,3 odsto i Crna Gora sa 15,7 odsto iznad proseka EU, dok su sve ostale po ovim parametrima niže od tog nivoa. To ukazuje da stanovnici Srbije izdvajaju daleko više novca za troškove stanovanja, shodno platama koje zarađuju, jer se ispred nas nalazi samo Grčka sa 36,9 odsto.
 
Cene stanovanja u Srbiji, što uključuje plaćanje kirije, računa za električnu energiju, gas, komunalije, u 2020. godini nalaze se na nivou od 35,7 odsto evropskog proseka, dok su 10 godina ranije bile na nivou od 34 odsto, što ukazuje na to da ovi troškovi u Srbiji rastu brže nego u EU.
 
U Sloveniji su troškovi stanovanja niži za 27 odsto od proseka EU, a od zemalja u regionu samo Bugarska ima niže troškove stanovanja od nas, budući da oni sto je na 34,9 odsto proseka EU.
 
Porast cena izgradnje kuća i kirija povećao je i troškove stanovanja. Tako naša zemlja prednjači i kada je reč o domaćinstvima koja su preopterećena ovim troškovima, što znači da izdvajaju više od 40 odsto mesečnog dohotka za njihovo pokrivanje.
 
Ostatak teksta čitajte OVDE.
  • Dorian Sivi

    04.09.2022 04:11
    Glasali ste ,sad uzivajte.
  • NS

    03.09.2022 08:43
    Ns
    Neverovatno koliko smo siromasni.
  • /

    02.09.2022 16:03
    /
    ma da, ovi kojima je normalno su migranti iz srpskih zemalja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.