G7 ograničava cenu ruske nafte, Moskva upozorava na posledice

Na sastanku ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je doneta odluka o ograničavanju cena ruske nafte, saopštio je ministar finansija Japana Šunići Suzuki.
G7 ograničava cenu ruske nafte, Moskva upozorava na posledice
Foto: Pixabay
Kako je precizirao, razlog za utvrđivanje limita cena je potreba da se ograniče prihodi Rusije od energenata.
 
Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su da, u slučaju potrebe, postoji mogućnost dodatnih mera, kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja cene ruske nafte.
"Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mera, ali postoji mogućnost i da se revidira gornja granica cene ruske nafte u slučaju potrebe", navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.
 
Ministri finansija G7 takođe su potvrdili nameru da zabrane prevoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem, ukoliko oni nisu kupljeni po ceni koju su oni danas odredili.
Kako je objasnio ministar finansija Velike Britanije Nadim Zahavija, zemlje G7 će zabraniti "usluge poput osiguravanja brodova i finansiranje prevoznika ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga".
 
Zemlje G7 su potvrdile da će razraditi i mehanizme koji će omogućiti ranjivim zemljama da i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i rusko. Istovremeno se pozivaju sve zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju.
 
Zemlje G7 pozvale su sve zemlje da se pridruže inicijativi o ograničavanju cena nafte iz Rusije.
 
Novak: Odluku G7 će pre svega platiti evropski i američki potrošači
 
"Ne možemo prihvatiti poslovanje koje nije na tržišnoj osnovi i zbog toga ćemo prestati da prodajemo naftu svim kompanijama i državama koje odluče da prihvate te restrikcije", rekao je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.
 
On je za današnju odluku ministara finansija G7 rekao da predstavlja potpuni apsurd.
 
"To je mešanje u mehanizme tržišta u tako važnoj idustriji kao što je naftna, koja je najznačajnija za obezbeđenje energetske sigurnosti čitavog sveta i bez sumnje će voditi samo destabilizaciji i industrije i tržišta", kazao je Novak.
 
Prema njegovim rečima, odluku o ograničavanju cena ruske nafte platiće, pre svega, evropski i američki potrošači, koji se već suočavaju sa izuzetno visokim cenama energenata.
 
Novak je naveo da nijedna članica Opeka, kao i Indija i Kina, ne podržava ideju ograničavanja cene ruske nafte.
  • Pravi Rusofil

    03.09.2022 10:57
    @Damir
    Ako dobro razumem- Zapad je Zlo a Rusija i Putin predvode pravedan svet i u Rusiji nema korupcije i pljačke?
  • Damir

    03.09.2022 06:40
    Kad su spomenuli dodatne mere to znači da će silom na sve načine prisiljavati mnoge zemlje da ne kupuju rusku naftu iako je iste cene kao i arapska ! A proizvođače nafte će prisiljavati da povećaju proizvodnju kako bi spustili cenu i tako smanjili rusima zaradu! Eto to je zapad! Sila , pretnja, pritisci nad malima i želja za totalnom kontrolom svega! Protiv toga treba pravedan svet da se bori! Protiv sile, protiv diskriminacije svake vrste,protiv pljačke i korupcije ma sa koje strane ona dolazila!
  • Gerilac

    02.09.2022 21:14
    Bliži se kraj strpljenju
    Na obe strane crveno dugme je sve bliže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.