Mlinari traže da im država isplati novac zbog ograničenja cene brašna

Direktor Udruženja mlinara "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da je od Vlade Srbije zatraženo da proizvođačima brašna isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašna.
Mlinari traže da im država isplati novac zbog ograničenja cene brašna
Foto: 021.rs
On je naveo da država mlinarima duguje razliku između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna, tipa T-400 i T-500, za četiri meseca, april, maj, jun i jul ove godine.

"S obzirom da troškove socijalne politike u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba da snosi Vlada na teret državnog budžeta, a ne mlinovi kao privredna društva, Poslovno udruženje industrijskih mlinova Srbije je zahtevalo da Vlada nadoknadi mlinovima dug od 193 miliona dinara na ime razlike između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna", rekao je Šajatović.

Dodao je da je Vlada Srbije prihvatila zahtev "Žitounije", tako da je mlinovima, proizvođačima malih pakovanja brašna, obezbedila, za decembar 2021. godine i januar 2022. godine, da u povoljnom paritetu kupe od robnih rezervi Srbije 15.000 tona pšenice, kao i da za februar i mart 2022. godine isplati finansijsku nadoknadu u iznosu od 160 miliona dinara.
 
Žitounija je, kako je rekao, podnela zahtev Vladi Srbije da i za preostala četiri meseca (april-jul 2022. godine) obezbedi finansijska sredstva za isplatu razlike u ceni ili obezbedi pravo kupovine pšenice iz robnih rezervi u odgovarajućoj količini, paritetu i ceni.
 
"Smatramo da je traženi iznos sredstava relativno mali, ali mlinarima ta sredstva mnogo znače za pokriće velikih troškova struje i goriva, te da ne postoje razlozi da Vlada Srbije ne bi mogla udovoljiti ovom zahtevu. Na taj način će se i za naredni period obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje domaćeg tržišta brašnom", rekao je Šajatović.
  • Куп је битан

    21.09.2022 10:27
    Логично је што траже новац од државе. Инфлација се не лечи замрзавањем цена и сличним совјетским методама.
  • Kortaverzni bizmisme

    20.09.2022 19:56
    Mlinare dovesti do propasti i prodti za dinar, a realnu vrednost strpati u džepove.
    Brašno uvoziti iz Tadžikistana po enormnim cenama, a razliku od realne cene opet trpati u džepove
  • andrija

    20.09.2022 18:17
    imaju pravo
    Kada su mogli litijasi prajdovci crkveni veroucitelji filozofi traziti svoja prava a dali ce ih dobiti zavisi od odluke jednog coveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija