Od 60 toplana u Srbiji, samo 13 nije podnelo zahtev za poskupljenje grejanja

U Srbiji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred nastupajuću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.
Od 60 toplana u Srbiji, samo 13 nije podnelo zahtev za poskupljenje grejanja
Foto: 021.rs

To je za Danas naveo direktor poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

Do sada je 14 lokalnih samouprava u Srbiji toplanama odobrilo poskupljenje cene centralnog grejanja, a postoji mogućnost da takvu dozvolu dobije njih još tridesetak što će povećati izdatke u kućnom budžetu građana koji koriste daljinski sistem grejanja, piše Danas.
U nekim opštinama građani će za centralno grejanje morati da plaćaju i 35 odsto više nego što je to dosad bio slučaj.
 
Stručna javnost ocenjuje da će tako nešto biti veliki udar na potrošače te da bi zbog vanredne situacije usled globalne energetske krize, ove grejne sezone država trebalo da subvencioniše račune građana za centralno grejanje.
 
Direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” Dejan Stojanović navodi da od 60 toplana u Srbiji, samo 13 nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.
 
"Različiti su iznosi koje su toplane zatražile kao povećanje cene svojih usluga i oni su u rasponu od dva do 35 odsto. Dosad je odobreno da do poskupljenja dođe u 13 lokalnih samouprava, a da li će ga biti i u drugim odlučiće njihova rukovodstva. Ono što je izvesno je da će sve toplane dočekati grejnu sezonu potpuno spremne. U slučaju da bude hladnih dana toplane će od 1. oktobra biti u mogućnosti, nakon što će u svima dotad biti završene remontne radnje, da snabdevaju domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja", objašnjava sagovornik Danasa.
  • David

    24.09.2022 06:50
    grejanje, hlađenje, ...
    Ajd napišite da li je i Novosadska u tom spisku to mene/nas građane Novosađane. Kome i zbog čega plačam 12 meseci a ovih dana se smrzavamo i trošimo struju na dogrevanje. I još se nađe neko pametan da mi preti da neće biti struje a dotični se verovarno greje u nekom državnom preduzeću kad "radi" i kući kad je sredio da mu drugi plaćaju
  • Milan

    22.09.2022 23:46
    Sramota da povecavaju
    Placamo cele godine ,radijatori hladni....Uvesti kalolimetri ....
  • Dejan

    22.09.2022 23:36
    Placas grejanje cele godine (kad se preracuna najskuplja varijanta)onda oni odluce da stede tako sto ce ti temperatura u stanu biti maksimalno 21° (to u praksi pokazalo se izadje oko 17-18°)a onda na to podignu i cenu grejanja. A kada su Novosadske toplane pre par godina od nasih para ugradili parne turbine da proizvode struju od viska pare koja se stvara onda ne moze da se spusti cena grejanja jel to je njihovo. Djubrad klasicna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.