MMF u oktobru ponovo u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da 20. oktobra u Beograd ponovo stiže misija Međunarodnog fonda (MMF), sa kojom će Vlada razgovarati o daljim načinima saradnje.
Kako je rekao Mali, sadašnji aranžman ističe u januaru sledeće godine, a jedna od mogućnosti je "stend baj" aranžman", imajući u vidu situaciju u svetu.
"To bi bila dodatna doza sigurnosti, i za strane investicije. Mogli bi povući neka sredstva MMF mnogo povoljnija nego što su sada u svetu, zbog krize", istakao je Mali za RTS.
Kako je objasnio, država mora da ima dovoljno novca na računu zbog krize nastale ratom u Ukrajini, i poskupljenja cene energenata, a trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra.
 
"Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom", rekao je Mali.
 
On je podsetio da je dug države bio 17,7 miliona evra, ili 53 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je iznosio 33,6 milijardi.
 
Mali je naglasio da je javni dug danas 31,5 milijardu evra, i isto 53 odsto BDP, ali je BDP sada 60,2 milijarde, i krajem godine biće "najveći u istoriji".
 
U prvih osam meseci bilo je 2,6 milijardi evra stranih investicija, precizirao je on.

Teme

MMF
  • Dragan

    28.09.2022 01:41
    Hut
    Krediti,krediti,krediti navalite ?Uzmite ionakk vi nećete vraćati.Sve države koje su protwrale MMF su procvetale.Oca država slagala MMF da je privatizovala železnicu i za to dobila kredit.AD Srbija kargo nije akcionarsko društvo nego državna firma kojoj država određuje direktora (dosad ministarka smenila dva direktoa koji su sad savetnici u istoj.
  • agatoni,aga,akademik

    27.09.2022 12:17
    lako
    je sad da dolaze kad smo najbolji u Evropi ! ono kad su žuti bilo je neneneneenenen, 25% ljudi bilo bez posla , 420000 otpustili !
  • Fibonacci

    26.09.2022 14:49
    Dočekajmo ih raširenih...ruku
    Tako, natovarite našoj deci još dugova oko vrata, kad niko neće da pozajmi više, hvala Bogu ima ko hoće.. Ž
    Tu je MMF da nam isporuči još malo naštampanih dolara, pa da se utanači da li će pod hipoteku samo EPS ili treba još nešto pride.
    Možda može Banat da se da na koncesiju jedno 99 godina, i tako tamo nema nikog. Zemljište će da vredi sve više, ipak, a nama ne treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.