Gujaničić: Ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza

Evro ima najnižu vrednost u poslednjih 20 godina otkako postoji.
Gujaničić: Ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza
Foto: Pixabay
U odnosu na dolar na vrednosti su izgubili i japanski jen i kineski juan, kaže za N1 Nenad Gujaničič, glavni broker društva Momentum Sekjuritis.
On ne savetuje građanima da se bave, kako je rekao - valutnim kombinacijama.
 
"Treba da vodimo računa o zdravlju naših finansija - i na ličnom i na republičkom nivou", poručuje Gujaničić dodajući da će prvi meseci zime biti odlučujući za kretanje vrednosti zajedničke evropske valute.
"Pitanje pada evra na najniže nivoe otkako je uveden možemo bolje formulisati kao kao jačanje dolara. Jer, ne pada samo evro - pada i japanski jen, slabi i kineski juan i to su dešavanja koja svakako ne mogu dobro da se završe. Ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza. Čak ne možemo da kažemo ni da američka privreda ima korist od jakog dolara, jer su su njihove velike kompanije uglavnom multinacionalne i zbog jakog dolara imaju niže prihode i svaka će imati pritisak na profitabilnost", ukazuje Nenad Gujaničić. 
 
Kada je reč o investicijama, ako napravimo paralelu između domaćih privatnih i stranih investicija - situacija je takva, kaže, da strane dominiraju.
 
"To znači da će se, u uslovima krize, strane investicije povući. Domaći kapitalisti zatvore firmu baš kada moraju, a strani kapitalisti će na prvi talas krize povlačiti ulaganja", objašnjava Gujaničić.
 
Tek, kaže, treba da vidimo koja će biti dubina krize.
 
"Svedoci smo da berze padaju u proseku 20, 30 odsto od početka godine. I to ne može da prođe bez krize. Videćemo kolike. Aktuelne prognoze govore da će evro zona rasti po minimalnoj stopi - tek nešto iznad nula odsto, pod uslovom da se ne zaoštri situacija. Ne znamo kako će energetska kriza da se okonča. Imamo prognoze o našem privrednom rastu, ali ako bude veća kriza u evro zoni, to će se teško ostvariti", navodi Gujaničić.
 
Kada je reč o valutnim kombinacijama, Nenad Gujaničić savetuje da građani ne bi trebalo u to da se upuštaju.
  • Zaključak

    01.10.2022 10:37
    Devizna štednja uvek treba da je izbalansirana između npr. €, $ i CHF.
    Vučić će nastaviti veštački da pumpa dinar zbog uvozničkog lobija i mp cena obzirom na to KOLIKO Srbija uvozi.
    Kao i sve što radi - on se rukovodi samo svojom dnevnom popularnošću i ispitivanjem javnog mnjenja.
    On nema znanje, nema kvalitetne ljude oko sebe, psihički nije stabilan, ima totalno pogrešne, gotovo bolesne motive i ciljeve i takav će biti i rezultat.
    Što ovo njegovo ludilo duže traje kraj će biti bolniji za državu i sirotinju.
  • Skoro kao ekspert

    01.10.2022 10:32
    "Čak ne možemo da kažemo ni da američka privreda ima korist od jakog dolara, jer su su njihove velike kompanije uglavnom multinacionalne i zbog jakog dolara imaju niže prihode i svaka će imati pritisak na profitabilnost", ukazuje Nenad Gujaničić. "

    Bojim se da ovaj čovek ne razume baš kako funkcionišu multinacionalne (sve najveće!!!) kompanije i da iako su iz USA one većinu troškova ne prave u USA i većinu prihoda ne prijavljuju u USA...
  • MrBlue

    30.09.2022 19:52
    Prica oko FX je veoma slozena i lako se moze ostati bez icega. Morate da gledate sta su poseldnjih 20, 40, 70 godina radile razlicite CB. USD jaca zbog toga sto kapital bezi iz celog sveta u USA. RUB jaca jer je postala valuta kojom se trguje sirovinama, kao sto je nekada bio petro$. FED je stampao pare i dokapitalizovao svoje banke, ECB je kupovala obveznice bankrotiranih drzava u EU, BOJ je kupovala obveznice takodje bankrot Japana, SNB je nastampala brdo para da bi oborila CHFEUR ali je sa viskom EUR kupovala akcije na WallSt. NBS stampa dinare i poklanja ih politicki korektnim ili brani standard javnog sektora kako bi kupili glasove. Pogledajte sta se desava u Libanu, JAmerici, Sri Lanci. Jedno je sigurno, sirotinja uvek ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija