Guverneri regiona: U borbi protiv inflacije ne pomaže uvek podizanje kamata

Većina zemalja se protiv inflacije, izazvane energetskom krizom, pokidanim lancima snabdevanja i podgrejanom tražnjom, bori povećanjem referentnih kamatnih stopa, ali ta mera ne daje uvek rezultate
Guverneri regiona: U borbi protiv inflacije ne pomaže uvek podizanje kamata
Foto: Pixabay (ilustracija)

To su ocenili guverneri centralnih banaka u regionu Zapadnog Balkana na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima.

Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend, govoreći o monetarnoj politici u inflatornom okruženju, rekao je da je inflacija teška bolest i da je u toj zemlji oko 12 odsto, približno kao u evrozoni.
"Prosečna inflacija je od 1993. godine do krize bila oko dva odsto, zahvaljujući stabilizacionom programu", rekao je Faulend.
 
U nekim zemljama kao što su Mađarska, Češka i Poljska u borbi protiv inflacije, kako je rekao, nije pomoglo ni podizanje referentnih kamata, jer je inflacija i pored toga rasla.
 
"Imamo dvocifrenu inflaciju i dvocifreni privredni rast, ali srećom ne i stagflaciju", rekao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.
 
Jedan od uzroka inflacije u Crnoj Gori, prema njegovim rečima, jeste i neadekvatna struktura privrede, zasnovana na uslužnim delatnostima i "rastu zarada bez ekonomske logike".
 
On je rekao da raste kreditna aktivnost banaka i da je za osam meseci ove godine bila 37 odsto veća nego u istom periodu prošle godine i 19 odsto veća u odnosu na najbolji period pre pandemije.
 
Prema rečima guvernerke Narodne banke Severne Makedonije Anite Angelovske Bežoske, u toj zemlji inflacija je oko 17 odsto i suzbijaju je podizanjem kamatnih stopa.
 
Guverner Banke Albanije Gent Sejko rekao je da ta zemlja ima nižu inflaciju nego EU jer nije povećavala cenu struje, ali da to planira pa će inflacija i zbog toga rasti.
 
On je rekao da je referentna kamata povećavana tri puta i da treba voditi računa da se ne ugroze interesi građana koji imaju kredite i čije će rate rasti. Istakao je da povećanje kamata nosi opasnost i za rast državnih dugova.
  • Da da

    04.10.2022 18:08
    Ovo sve je objašnjavao Slaviša Tasić, ali malo ko ga je slušao.
  • Nenad

    03.10.2022 20:52
    Pitam
    Jel učestvovala i "doktorka za krompir"? Šta je ona izjavila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija