Vlada će produžiti uredbu o ceni hleba: Bez subvencija vekna bi koštala minimum 80 dinara

Vlada Srbije će na sledećoj sednici produžiti trajanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba na još dva meseca.
Vlada će produžiti uredbu o ceni hleba: Bez subvencija vekna bi koštala minimum 80 dinara
Foto: 021.rs

To znači da će se cena vekne "sava" i narednih 60 dana prodavati po ceni od 53,50 dinara, saznaje Euronews Srbija u Vladi Srbije. 

Inače, Uredba o ceni hleba važi do 7. oktobra.
 
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže za Euronews Srbija da je do avgusta cena bila 46 dinara i ističe da bi danas vekna "save" koštala minimum 80 dinara, da država ne subvencioniše njenu proizvodnju.
 
"Vlada Srbije daje brašno po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu i samim tim je pomogla proizvođačima da mogu da plasiraju hleb po 53,50 dinara, a inače ne bi bilo govora da bi mogao toliko da košta. Ova cena hleba je samo zahvaljujući državi koja je pomogla, inače se nikom ne bi isplatila proizvodnja", kaže Pralica.
 
Prvi put je u avgustu Vlada Srbije ograničila marže na 40 odsto na sve ostale vrste hleba, i to zbog tog što je, kako su rekli, u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnica ključnih za ishranu stanovništva. On napominje da se na mesečnom nivu produžava uredba o ceni hleba "sava" i kaže da očekuje da neće biti poskupljenja u oktobru i novembru. Ostali pekraski proizvodi su, kako kaže Pralica, poskupeli oko 30 odsto u poslednjih šest meseci.
  • AnaMirjana

    05.10.2022 15:14
    A nekad kilogram hleba koštao 3 dinara.. ne toliko davno, pa vi vidite..
  • Nenad

    04.10.2022 22:23
    E, da je države...
    "ističe da bi danas vekna "save" koštala minimum 80 "
    Naravno da je tako kad se dogovarate o ceni.
    A da država ukine i zabrani "uniju pekara", kao i sva druga monopolska udruženja, cene bi određivalo tržište a ne unije(mafije).
  • i_još...

    04.10.2022 17:26
    Hvala divnoj vladi...
    Da nema vlade, bili bi gladni, jel...?
    Blago nama, pa smo zahvaljujući vladavini njega svi srećni i siti već 10 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.