Mićović: Ukinuti Uredbu o ograničenju visine cena goriva

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je za RTS da se to udruženje zalaže za ukidanje Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata.
Mićović: Ukinuti Uredbu o ograničenju visine cena goriva
Foto: 021.rs
On je za RTS upozorio da se "obilato zloupotrebljava" deo Uredbe koji propisuje da NIS mora poljoprivrednicima da prodaje dizel po povlašćenoj ceni.
Mićović je potrošačima poručio da Udruženje ne traži ukidanje Uredbe zbog enormnog podizanja cena i zarade, već zbog upravljanja zalihama i kupoprodajom energenata.
"Ukidanje Uredbe bi obezbedilo stabilnost snabdevanja", ocenio je Mićović i ukazao na poremećaj na tržištu kada je reč o dizelu.
 
"U Uredbi, osim ograničenja cena, stoji i obaveza NIS da prodaje dizel gorivo poljoprivrednim gazdinstvima po ceni od 179 dinara po litru, što je 40 dinara niže od tržišne cene, i to se obilato zloupotrebljava", rekao je Mićović.
 
Istakao je da u Uredbu nije "ugrađen" mehanizam kontrole namene tog goriva (za poljoprivrednike), kao i da do skora nisu ograničene količine koje gazdinstva mogu da kupe.
 
"Osam meseci, koliko se primenjuje Uredba, zaista je dug period za primenu privremenih mera", ocenio je Mićović.
Komentarišući globalna upozorenja o mogućim nestašicama dizela, Mićović je ocenio da je snabdevenost tržišta Srbije dizelom dobra.
  • Lajavi krelac

    29.10.2022 01:08
    NIS je zlo
    Da je iko od vas pazivilje pročitao ovaj prilog, ili da ste bolje upoznati sa načinom funkcionisanja slobodnog tržišta, nebi biko toliko negativnih komentara i jasnije bi videli šta je autor hteo da kaže. Pokušaću u kratkim crtama da objasnim neke ključne momente pa možda sami shvatite. Nema smilsa stavljati gotov zaključak ispred vas, ko bude želeo i mogao da razume, razumeće.

    1. Uredbom za poljoprivrednike se NIS stavlja u povlašćeni položaj. Od koga i pod kojim uslovima NIS nabavlja dizel?
    2. Zloupotrebom te uredbe se dodatno oštećuju ostali učesnici na tržištu, što dovodi do problema sa profitom i sa cenama.
    3. Maksimalna propisana cena nije obavezujuća ali se kartel nje pridržava kao minimalne. Glavninrazlog toga je što im nije profitabilno kad NIS ima privilegovan položaj i sa tim ne mogu da se izbore jer ne mogu količinom da nadoknade eventualno smanjenje marže.

    Sve ovo navedeno a najviše položaj NIS-a utiče na slobodno formiranje tržišnih cena i dovodi do problema kako u snabdevanju tako i poskupljenja kod svih ostalih učesnika. Zbog toga ne možemo imati jeftinije gorivo.

    Razlika koju mesečno platimo u ceni u odnosu na ono što bi plaćali da je tržište slobodno je kao jednogodišnja članarina u SNS sekti pa vi birajte koju priču ćete da žvaćete. Od ovog lika ili od velikog vođe.
  • cokanj

    28.10.2022 20:15
    Namet
    Zahvatanja su odvratno bezobrazna.
  • Vlada

    28.10.2022 14:46
    Drugim recima, hocemo i mi nas deo iz te nafte, tj da je i mi prodajemo i ugradjujemo se a ne samo NIS. p.s.Ako neko ima pravo na regresiranu naftu ( na osnovu obradive zemlje, stocnog fonda ili cega vec ) taj sa tom naftom moze da radi sta god zeli a da je u skladu sa zakonom ( tu ne mislim da moze da je preprodaje ) tako da svarno ne razumem sta tacno, doticna zaprska u svim jelima, misli pod "razne zloupotrebe"? Neka tacno navede i dokumentuje o cemu se radi ili neka cuti. I "drzava" i pumpadzije samo gledaju ko ce sto vise da se ugradi i da nas odere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.