Lagard: Moramo da podižemo kamate, pa i po cenu recesije

Evropska centralna banka (ECB) mora da nastavi da podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom, čak i ako se verovatnoća recesije u evrozoni poveća.
Lagard: Moramo da podižemo kamate, pa i po cenu recesije
Foto: Pixabay
To je izjavila predsednica ECB Kristin Lagard u današnjem intervjuu za letonski dnevnik Delfi.
"Naše opredeljenje je stabilnost cena i to moramo da ostvarimo koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju. Odlučni smo da učinimo ono što je neophodno da inflaciju vratimo na ciljani nivo od dva odsto", rekla je Lagard, ponavljajući u velikoj meri poruku sa prošlonedeljne sednice o monetarnoj politici, prenosi Rojters.
ECB je podigla kamatne stope za ukupno 200 baznih poena na prethodne tri sednice, a tržišta predviđaju niz daljih povećanja koja će ključnu kamatnu stopu od 1,5 odsto 2023. godine dovesti blizu nivoa od tri procenta.
 
"Naše odredište je jasno, još nismo tamo. Biće daljih povećanja kamate u budućnosti", rekla je Lagard ne precizirajući na kom nivou bi podizanje stopa moglo da se završi.
 
Inflacija u evrozoni je porasla na 10,7 odsto u oktobru i očekuje se da će ostati iznad cilja ECB-a od dva procenta do 2024. godine, što povećava rizik od promene ponašanja preduzeća i domaćinstava jer gube poverenje u spremnost ECB da inflaciju vrati pod kontrolu.
 
"Što duže inflacija ostane na tako visokom nivou, to je veći rizik da se proširi i prodre u sve pore ekonomije", rekla je Lagard.
  • Fantom

    01.11.2022 16:10
    U ECB povećavaju kamate da bi zaštitili tržište državnih obveznica evrozone, ne zato što neko želi da ih kupi, jer ih neće niko još od 2019., već da ne bi bankrotilrali oni koji ih već drže na svojim knjigama. Tu su najosetljiviji eu penzioni fondovi koji su već formalno u bankrotu. Inflacija raste zbog razbacivanja parama EU birokrata. Realna ekonomija živi na kreditima već par decenija, i sada zbog inflacije više nemogu da niti servisiraju postojeće niti uzimaju nove. Banke takođe imaju previše izdatih kredita a vrednost zaloga koje imaju kao garanciju pada. E to je problem ECB! Na stranu što na čelu ECB imaju kriminalca osuđivanu za korupciju u Francuskoj... Problem Srbie jeste što političku i ekonomsku vlast drže loši đaci, kleptomani i kriminalci. Postoje slični slučajevi u bližoj i daljoj istoriji, nama sledi obnavljanje gradiva...
  • Zemlja čudesa

    01.11.2022 13:05
    Nisam stručan za ekonomiju, ali meni podizanje kamata ne liči na nešto što će zaustaviti inflaciju, baš naprotiv. Ako podižeš kamate "poskupljuje" novac koji se pribavlja kreditima, a takav se najčešće uzima za proizvodnju dobara. Taj skuplji novac mora ući u cenu proizvoda, i to podiže inflaciju.
    Međutim, povećanje kamate podiže kreditna zaduženja i van države tako da dužnici moraju da vrate više para nego što su prvobitno planirali. Pošto nema novih kredita, onda se to isplaćuje u robi po sniženim cenama. Ovakve pljačke dužnika Ameri su već par puta upotrebili, a izgleda da i EU hoće to malo da praktikuje.
    Sve se svodi na čistu špekulaciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.