Inflacija i skok cena hrane svuda u EU, vlade preduzimaju mere

Inflacija je i u najbogatijoj zoni evra u Evropskoj uniji dostigla oko 11 odsto, privreda ide u recesiju, a skok cena izaziva veliko nezadovoljstvo sindikata i potrošača.
Inflacija i skok cena hrane svuda u EU, vlade preduzimaju mere
Foto: Pixabay
Vlade zbog toga preduzimaju različite mere.
Grčka vlada dekretom je naredila lancima samoposluga da moraju imati "prihvatljivu cenu" za bar jednu namirnicu u svakoj kategoriji proizvoda.
Španska vlada je, pored ostalog, upravo podigla minimalnu zaradu na hiljadu evra, zabranila zapošljavanje na kratak rok. Nova italijanska vlada sprema novčanu pomoć stanovništvu i malim preduzećima.
 
Vlasti u Berlinu su izdvojile čak 200 milijardi evra da bi pomogle ugroženom nemačkom stanovništvu i preduzećima. Ugroženim nemačkim potrošačima će država u decembru podmiriti 100 odsto računa za grejanje na gas, a za to će iz budžeta biti posebno obezbeđeno devet milijardi evra.
 
Skok cena struje, gasa i osnovnih potrepština naročito brine vlasti u EU, utoliko pre što su na ogromnom, mahom sasvim neutemeljnom skoku cena proizvođači ostvarili zamašne super-profite i nema sumnje da je to i rezultat čiste špekulacije, grabeža.
 
Statistički uredi navode da su građani u mnogim zemljama već smanjili potrošnju, jer jednostavno ne mogu da izdrže poskupljenja, iako troše i deo ušteda.
 
Otud je jasno da je grčki ministar za razvoj i ulaganja Adonis Jorgijadis žestoko kritikovao neopravdana poskupljenja, rekavši da "građani na policama samoposluga vide stalni skok cena i sebi kažu da je to čista krađa".
 
Grčki ministar ukazuje na to da je "potpuno neshvatljiv toliki nagao i neprestan skok cena" i zato je objasnio da je vlada u Atini obavezala lance super-marketa da za potrošače prihvatljivu cena mora imati bar jedan u kategoriji od 31 proizvoda, kao što su hleb, mleko, testenine, pirinač, ulje, meso… Lanci samoposluga to moraju objaviti i na internetu i u brošurama, a ukoliko se to ne bude poštovalo sledi kazna od pet hiljada evra dnevno.
 
Da je nezadovoljstvo potrošača veliko, svedoči i nalaz statističke agencije "Nilsen" da su grčka domaćinstva za prvih devet meseci u super-marketima ostavili preko 320 miliona evra više nego prošle godine, a kupili su manje proizvoda.
 
Demonstracije i protesti su održani i u Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj i još nekim zemljama. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je upozorila da mere podizanja kamatnih stopa neće moći da suzbiju inflaciju jer privredi EU preti neminovna recesija.
 
A u analizi londonske agencije "Ekonomist intelidžens junit" stoji da u svetu i Evropi može doći do štrajkova i socijalnih nemira zbog ogromnog porasta cena energije i osnovnih potrepština.
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da sledi "pogubni koktel visoke inflacije i malaksavanja proizvodnje" i predočio da oklevajuće vlade u Evropi moraju preduzeti ozbiljne makroekonomske mere da slome inflaciju, ali i da pomognu stanovništvu i privredi.
 
MMF stavlja do znanja i da će i bez novih prekida isporuka nafte i gasa inflacija biti duga i navodi da su, recimo, kad je Zapadni Balkan u pitanju, glavni uzrok skok cena energije, ali hrane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.