Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak: Glovo guši konkurenciju?

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv privrednog društva Glovo tehnolodži iz Beograda.
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak: Glovo guši konkurenciju?
Foto: Pixabay
Komisija je, nakon nenajavljenog uviđaja, sprovela analizu uslova konkurencije u oblasti digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda i u ugovorima koje je Glovo zaključivao sa svojim partnerima uočila odredbe koje za posledicu mogu da imaju isključivanje ili otežavanje širenja drugih, konkurentskih platformi.
Konstatovano je i da ugovori imaju odredbe koje za posledicu mogu da imaju diskriminaciju partnera kroz primenu nejednakih uslova poslovanja, što sve čini zloupotrebu dominantnog položaja.
Pojedini ugovori i opšti uslovi poslovanja sa partnerima sadrže, kako je navedeno, propisanu naknadu koju je partner dužan da plati ako stupa u slična partnerstva sa drugim platformama, odnosno nude se visoki iznosi u vidu ulaganja za marketing, uz obavezu vraćanja iznosa ukoliko se uspostavi saradnja sa još nekom platformom.
 
Primena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, prvenstveno se ogleda u vidu različitih provizija prema različitim partnerima, a u zavisnosti od toga da li sarađuju samo sa Glovom, ili i sa konkurentskim platformama.
 
Uključivanjem takvih ekskluzivnih klauzula u ugovore sa partnerima ili raznih formi podsticaja ili pritisaka da se zadrži ekskluzivnost mogli bi se isključiti konkurenti sa tržišta ili smanjiti njihova mogućnost da se takmiče, što bi u krajnjoj liniji moglo dovesti do viših cena, manjeg izbora i ponude lošijeg kvaliteta, na štetu potrošača.
 
Društvo Glovo je nakon preuzimanja platforme "Donesi" tokom 2021. godine značajno proširilo mrežu poslovanja i drastično povećalo svoj tržišni udeo i steklo dominantan položaj čime je promenjena i struktura tog tržišta.
 
"Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije", navode u komisiji.

Teme

Glovo
  • Nanaba

    05.11.2022 11:13
    Niste platili opremu za tenis?
  • Penzioner

    05.11.2022 11:10
    Aaahh zakon
    Tu vidite krsenje zakona o konkurenciji a ne vidite sta Telekom radi, stvarno mi se smuci od ove drzave smradije i njenih arsina...dokle vise
  • Ju,ju,ju

    04.11.2022 21:53
    Uf,uf,uf
    Zakonom urediti broj dostava po satu,jer toliko jure da bi uhvatili više dostava da više zarade,da to odavno nije normalno. Zbog toga i izazivaju nesreće. Evo pre neki dan jedan od njih se zaleteo u moje dete na biciklu i oborio ga. Ništa izvini. Samo je nastavio da jurca ko da ništa nije bilo .
    Shvatam ja da oni żele više da zarade,ali ne możeš zbog toga da izazivaš nesreće i ugrożavaš nečiji żivot. Stop jurnjavi za brojem dostava. Pogledajte svi po gradu kako oni proleću svuda ko muve bez glave. To treba zaustaviti na vreme dok neko ne strada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.