Analiza poslovanja u Srbiji pokazala: Najgore ugostiteljima, frizerima, kozmetičarima i taksistima

Tokom ove godine poslove su najviše zatvarali ugostitelji, frizeri, kozmetičari i taksisti, javlja Nova ekonomija, pozivajući se na saopštenje NALED-a.
Analiza poslovanja u Srbiji pokazala: Najgore ugostiteljima, frizerima, kozmetičarima i taksistima
Foto: 021.rs
U Srbiji trenutno posluje 135.533 privrednih društava i 305.317 preduzetnika.
"To su podaci Agencije za privredne registre (APR), a u privredna društva spadaju i oni koji su u stečaju i u likvidaciji", rekla je menadžerka za regulatornu reformu u NALED Irena Đorđević.
U prvih šest meseci ove godine ugašeno je 12.829 preduzetničkih radnji, što je 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je zatvoreno 11.243.
 
S druge strane, u prvoj polovini ove godine registrovano je 12,5 odsto više privrednih društava nego u istom prošlogodišnjem periodu.
 
Takođe, u prvih šest meseci ove godine osnovano je 25.816 privrednih subjekata, što je 4.520 više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj osnovanih preduzetnika uvećan za 23,9 odsto - sa 16.347 prošle, na 20.247 ove godine.
 
Kako se dodaje, Srbiju je Evropska komisija ocenila kao umereno pripremljenu u oblasti preduzetništva i industrijske politike.
 
"Napredak je postignut usvajanjem Akcionog plana za Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, kao i uspostavljanjem portala za e-Konsultacije", kažu predstavnici NALED.
 
Kako se naglašava, naredne godine Srbija treba da nastavi da radi na povećanju predvidljivosti poslovnog okruženja i na usvajanju nove strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća.
 
Pored toga, treba da se radi i na preraspodeli bužetskih sredstava za podsticaj stranih direktnih investicija, koja bi se koristila za finansijsku i tehničku podršku malim i srednjim preduzećima.
 
Među ključnim delatnostima u kojima su se registrovali preduzetnici su ugostiteljski objekti, konsultanti i programeri, frizerski i kozmetički saloni i drumski prevoz tereta.
 
Među registrovanim preduzetnicima trećinu čine žene, a četvrtina pripada kategoriji mladih od 18 do 35 godina. 
  • C

    15.11.2022 15:57
    C
    Znam samo da se Frizeri ubise od posla i para! 700 din pa navise za masinicu i makaze sa malo gela i cepaj! Po kucama ne racunam!!! Vecina je dosla do velikih para koja se trose na garderobu kola i egzoticna putovanja! A stalno kukaju...dnevno cepaju po 20 i vise musterija pa vi racunajte koliko se ulaze a koliko se zaradjuje cisto!!!
  • Frizer

    15.11.2022 15:55
    Frizera jedva uspem da zakazem par dana unapred svima popunjeni termini tako da njima ide odlicno
  • Prodavacica

    15.11.2022 14:14
    Prodavacice u pekari rmbace od ranog jutra , ne moze tamo da se zabusava dok ostali mogu a pogotovu oni na budzetu sa fakultetskim diplomama koji rade po raznim institutima i slicnim ustanovama , za frizere ne verujem da je vas podatak tacan , oni se ubijaju od novca ali i oni rmbace za te pare , treba stajati i voditi razgovore sa raznoraznim ljudima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.