Kirija ili rata za kupovinu stana: Velika dilema zbog sve češćih turbulencija na tržištu

Dilema da li iznajmiti stan ili kupiti svoj uvek je postojala, ali ona verovatno nikada nije bila veća nego danas.
Kirija ili rata za kupovinu stana: Velika dilema zbog sve češćih turbulencija na tržištu
Foto: 021.rs
Podstanarima ovih dana ne idu u prilog ni astronomske cene kirije, ni poskupljenje kredita zbog rasta kamata i euribora, ali ni sve više cene kvadrata, prenosi Euronews Srbija.
Sve do pre nekoliko meseci ovu odluku nije bilo teško doneti, jer su krediti bili povoljni i od platežne moći građana i činjenice da li ima novca za učešće je zavisilo da li će se odlučiti za kupovinu nekretnine. Sa rastom kamata poskupeli su i krediti, ali i stanovi, bez obzira da li se kupuju ili iznajmljuju.
Sve do pre nekoliko meseci ovu odluku nije bilo teško doneti, jer su krediti bili povoljni i od platežne moći građana i činjenice da li ima novca za učešće je zavisilo da li će se odlučiti za kupovinu nekretnine. Sa rastom kamata poskupeli su i krediti, ali i stanovi, bez obzira da li se kupuju ili iznajmljuju.
 
Kada se vaga između rente i pozajmice najčešće je glavni adut činjenica da onaj ko kupi stan ulaže u nekretninu koja će ostati u njegovom vlasništu, dok u suprotnom "baca pare" na mesečnu kiriju. U trenutnim okolnostima kada su kirije značajno skočile, a mnogim lokacijama se više isplati zadužiti se za kupovinu doma, nego plaćati zakup. Situacija je međutim, daleko kompleksnija, jer agenti za nekretnine smatraju da su trenutne cene kirija neodržive i da se sa padom interesovanja ruskih i ukrajinskih građana, može očekivati i njihov pad. 
 
Na portalu 4zida unošenjem parametara za iznajmljivanje i kupovinu može se izračunati za koliko se i da li se isplati kupovina nekretnine. Tako bi na primeru stana od 50 kvadrata u Mirijevu u kojem je mesečna kirija sada oko 350 evra ulaganje u kupovinu trebalo da se isplati za 21 godinu. Prosečan kvadrat u ovom naselju je oko 1.700 evra,  pa bi za kredit od 85.000 evra, uz učešće od 20 odsto i rok otplate od 30 godina, mesečna rata kredita trebalo da bude nešto manja od 300 evra.
 
Stan iste kvadrature na Novom Beogradu u proseku košta oko 125.000 evra, a trenutno se u oglasima ne može iznajmiti za manje od 700 evra. Prema kalkulatoru 4zida, kupovina ove nekretnine se isplati za osam godina. Naravno, ovo su ekstremni slučajevi, jer je na Novom Beogradu skup i kvadrat za kupovinu i rentiranje, tako da nije svako u prilici da uđe u ovaj aranžman, čak i pod uslovom da pronađe odgovarajući stan po toj ceni.
 
"Stanarina je uvek trošak, a kredit delom investicija"
 
Vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Dejan Molnar kaže za Euronews Srbija da na pitanje da li se u trenutnim okolnostima više isplati kredit ili renta nema jednoznačnog odgovara i napominje da se odluke ovog tipa po pravilu ne donose isključivo na osnovu poređenja iznosa rate kredita i kirije, jer razlike između mesečne rate i kirije za stanove koji su uporedivi po kvadraturi i lokaciji nisu toliko drastične.
 
"Na ovakvu odluku utiču i brojni drugi finansijski i nefinansijski činioci. Sve zavisi od konkretnog slučaja, odnosno situacije u kojoj se nalazi neko ko želi da sebi i svojoj porodici prostor za stanovanje. Ukoliko smo se trajno odlučili za život u nekom gradu i pronašli nekretninu koja porodici odgovara na dugi rok, onda je kupovina uz pomoć bankarskog zajma verovatno bolje rešenje. U strukturi mesečnog anuiteta, odnosno rate kredita, jedan deo predstavlja trošak, a to je kamata, ali se drugi može smatrati investicijom, jer se otplaćuje deo glavnice kredita, kroz plaćanje "sopstvenih kvadrata". Kada se nepokretnost iznajmljuje, celokupan iznos stanarine je trošak", objašnjava profesor.
 
Ključno pitanje - učešće
 
Procenitelj Milić Đoković kaže da izbor zavisi od toga da li onaj ko je u potrazi za mestom za stanovanje ima novca za učešće ili nema.
 
"Ko ima za učešće pre mu se isplati da kupi, jer onda plaća svoje. Ako nema dovoljno novca, onda nema mnogo izbora. Ovde se kod nas sve promenilo i sa ovim relacijama na tržištu, više ne zna čovek šta da kaže. Vrlo sam oprezan kada treba nešto tvrditi. Ne pamtim ovakvo vreme u nekretninama. Na nedeljnom nivou su dešavaju razna iznenađenja i treba biti oprezan pri davanju predloga i savetovanju", kaže Đoković za Euronews Srbija.
 
On napominje i da je povrat investicije kada je u pitanju kupovina stana od 15 do 25 godina, ali da zavisi od kvadrature i lokacije. 
 
Predrag Stajić iz agencije Beli grad napominje da je ovo pitanje kompleksno i da je stvar procene svakog pojedinca šta mu se više isplati.
 
"U ovom trenutku, pogotovo u centru grada, mnogo više su skočile cene kirije. Više se isplati kredit nego plaćati ove sulude rente. Kupovna moć ljudi koji uzimaju kredit je smanjena, plata im je na nekom sličnom nivu ili je porasla, kreditno su manje sposobni nego pre nekoliko meseci, tako da sada mogu kupiti nekretninu manje vrednosti. S druge strane, cene nekretnina su otišle i tu je problem. Na ovu odluku građana, moglo bi uticati i to da li će cene kvadrata padati ili će ostati na ovom nivou", kaže Stajić.
 
On napominje da sve zavisi od daljih dešavanja na tržištu nekretnina - onaj ko sada kupi dobro će proći ako cena ostane ista ili ako kvadrat kasnije opet poskupi, ali to bi mogla biti loša odluka ako u budućnosti cena kvadrata "krene u rikverc".
 
Sve je teže doći do "krova nad glavom"
 
Profesor Dejan Molnar kaže da je u odnosu na početak godine, glavna promena to što se teže i pod lošijim uslovima može doći do "krova nad glavom", jer je to postalo skuplje i za one koji iznajmljuju stanove i koji ih kupuju.
  • Ja

    25.11.2022 16:56
    Ja
    Kupite stan Veternik, Adice kvadrat oko 1300 €. Lepše, mirnije, zelenike, Dunav blizu i možete šetati sa decom. Sve je nadohvat ruke.
  • Maltezer

    22.11.2022 14:01
    @Sule
    Ne pratim stanje u Americi, ali recimo na Malti stan koji sam kupio 2017. za 110.000eu mogu da prodam za 220.000eu (procenjivao pre mesec dana). Stan je "lepsi" za oko 40.000eu što je uloženo u nameštaj itd ali ipak je to 60k više za 5 godina...

    Fun fact za Novosadjane- stan na Malti od 120 kvadrata, 3 spavaće sobe, 2 kupatila, 5 minuta od plaže košta 220.000eu. Izdati stan za 1200eu mesecno je 7% dobiti godišnje!!
  • Грађанин

    21.11.2022 22:01
    @Duško

    Ово је потпуно тачно. Некад давно сам из економије учио да је добра инвестиција она која се враћа за 12 година. Треба подићи још цену закупа. Можда би то направило равнотежу између града и села, решило проблем гужве, смањило број сингиндинги менаџера и слично.
    Људи град не мора бити за свакога, факултет не мора бити за свакога, најбоље ће стипендирати држава, биће у дому, школоваће се бесплатно а остали јбг, остани где си. Ради ту, бави се пољопривредом, сточарством, занатством итд. Подигни после цену хране ако су вредан и конкурентан. Реци господи из града да не може пиле више бити 500 динара, већ је сад 1000.
    Можда претерујем мало али је потпуно реална прича са сви данас хоће да буду менаџери а слабо ко хоће да пљуне у шаке и ради.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.