Država planira da uvede 77 novih taksi

Država planira da uvede 77 novih taksi u oblasti prostornog planiranja i izgradnje, zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova i katastra, navodi Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu.
Država planira da uvede 77 novih taksi
Foto: Pixabay
Nova ekonomija piše da se najavljuje uvođenje novih i modifikacija postojećih republičkih administrativnih taksi, ali nije preciziran očekivan budžetski efekat, ocenjuje Fiskalni savet.
Zakonom o budžetskom sistemu član 17 definisano je da se takse u opštem slučaju mogu uvoditi samo u okviru zakona koji propisuje njihov iznos.
Izmenama i dopunama Zakona o administrativnim republičkim taksama predviđa se uvođenje novih taksi u oblasti prostornog planiranja i izgradnje, zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova i katastra, a uz to za pojedine takse menja se definicija ili iznos, navodi Fiskalni savet.
 
Zatim, ukidaju se, takse za izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu ukoliko je procedura elektronskim putem, kao i zahteva za dobijanje državljanstva Srbije.
 
U okviru pratećih dokumenata predloženog Zakona nisu prikazani očekivani ukupni efekti najavljenih izmena, već samo parcijalne procene. Na primer, gubitak prihoda od izdavanja izvoda i uverenja oko 37 miliona dinara, gubitak prihoda od rešenja za prijem u državljanstvo Srbije oko jedan milion dinara, ukazuje Fisklani savet.
 
S obzirom na to da se uvode nove takse, Fiskalni savet ocenjuje da ne vidi osetan rizik da budžetski prihodi budu niži od očekivane naplate u 2022. godini (oko 14 milijardi dinara).
  • Nenad

    08.12.2022 15:25
    @zoran, ko plaća taksu?
    Vučić je od 2019 uveo ekološke takse za sve registrovane u apr, pa i za udruženja građana koja volontiraju u ekološkim akcijama i ne ostvaruju prihode.
  • Комша

    08.12.2022 14:44
    И треба! Још милион и 77 такси уведите, можда пробудите овај учмали народ из кошмарног сна па се коначно дохвати куке и мотике.
  • U stvari

    08.12.2022 13:58
    Zoran
    08.12.2022 • 12:39
    @logika?
    Nemoj lupetati molim te.
    Te takse za zaštitu životne sredine plaćaju zagadjivači i oni koji opterećuju životnu sredinu svojim aktivnostima.

    Svaku kancelariju i mini market i trafiku jure sa tom taksom od 5000 dinara godišnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.