NBS: Srbija zadržala kreditni rejting na korak od investicionog

Agencija za rejting "Standard and purs" zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, odnosno na korak od investicionog, saopštila je Narodna banka Srbije.
NBS: Srbija zadržala kreditni rejting na korak od investicionog
Foto: Pixabay
Ta agencija je, kako se dodaje u saopštenju, zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.
Iz NBS navode da je agencija posebno istekla kredibilan okvir makroekonomskih politika, nivo deviznih rezervi, a kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga kredibilnu monetarnu politiku NBS i očuvanje umerenog nivoa javnog duga.
U izveštaju agencije se dodaje i da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan i da je nivo problematičnih potraživanja na istorijskom minimumu.
 
Kada je u pitanju inflacija, u izveštaju se navodi da je NBS povećanjem referentne kamatne stope sprečila dalje širenje inflatornih pritisaka i ističu ograničenje cena osnovnih životnih namirnica.
 
"Usidrena inflaciona očekivanja, koja su rezultat kredibiliteta Narodne banke Srbije, uz smanjenje globalne cene energenata, medju važnim su faktorima koji će opredeliti vraćanje inflacije u granice cilja u 2024. godini", navodi se u izveštaju koji prenosi NBS.
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je taj izveštaj potvrda dobrih rezultata Srbije sa globalnom krizom, da su merama i proaktivnim delovanjem očvane osnove rasta i u aktuelnim globalnim okolnostima, kao i da je time očuvano i investiciono i potrošačko poverenje.
 
"Donosili smo i sprovodili mere kako bi se efekti aktuelne krize na našu privredu i gradjane sveli na najmanju moguću meru. Bafere koje smo kreirali u prethodnom periodu koristili smo da amortizujemo negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja", kazala je Tabaković.
 
Prema njenim rečima, kao rezultat toga, devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara nije bila dovodjena u pitanje, a bankarski sektor je stabilan i dobro kapitalizovan.
 
"Svi ti rezultati važan su stub odbrane od potresa, ali i deo uslova za dobijanje investicionog rejtinga, koji Srbija zaslužuje", ocenila je Tabaković.
  • @fantom

    12.12.2022 09:23
    stručnjak
    za smešno hodanje u ministrstvu nebuloza ! mišu fantomski a da uzmeš lopatu makar sneg očisti , sumnjam ali ajde makar probaj !
  • Fantom

    10.12.2022 12:05
    Ono kad igraš u nekom seljačkom klubu, ali "samo još malo" pa ulaziš u ligu šampiona... Sve što treba neko da zna o "investicionom rejtingu" Srbije jeste da moraju da podmičuju firme da otvore nešto ovde, da ljudi sa iole malo veština beže glavom bez obzira. Ista stvar kod nas je skuplja nego u zemljama sa većim troškovima proizvodnje što samo govori o precenjenosti RSD i korupciji epskih razmera.
  • Neko

    10.12.2022 10:07
    Dežurni
    Šta kažu dežurni pljuvači svoje države?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.