Privatizacija ili efikasnije upravljanje: Šta znači to što EPS postaje akcionarsko društvo

Nadzorni odbor EPS usvojio je odluku i dao predlog Vladi da promeni formu EPS-a u zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto akcija u vlasništvu države.
Privatizacija ili efikasnije upravljanje: Šta znači to što EPS postaje akcionarsko društvo
Foto: 021.rs
U obrazloženju ove odluke navodi se da bi prelazak u AD doprineo "postizanju maksimalne efikasnosti poslovanja, uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja i vođenja poslova, racionalnijem korišćenju kadrovskog potencijala i povoljnijim uslovima za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta, kao i ostvarenju opštih i posebnih ciljeva definisanih Strategijom".
EPS-a se poziva na zaključak vlade iz 2014. godine, na Zakon o pravu na besplatne akcije, mada ne predlaže podelu besplatnih akcija, kao i na Strategiju državnog vlasništva i upravljanja preduzećima u vlasništvu Srbije od 2021. do 2027. godine prema kojoj bi javna preduzeća trebalo da pređu ili u formu DOO (društvo sa ograničenom odgovornošću) ili AD (akcionarsko društvo).
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, podseća za Danas da u vlasništvu države postoje javna preduzeća, akcionarska društva i akcionarska društva koja su obavezna da primenjuju zakon o javnim preduzećima.
 
"Recimo Telekom je u državnom vlasništvu i na njega se ne primenjuje Zakon o JP, ali druga preduzeća, kao na primer Železnice, iako su AD, moraju da ga primenjuju. Akcionarska društva za koja ne važi Zakon o JP recimo ne moraju da biraju direktora na konkursima, ne postavlja ga Vlada, Vlada ne mora da da odobrenje za program poslovanja. Organizaciono kada je država jedini akcionar, Skupštinu akcionara predstavlja jedna osoba. Mislim da što se tiče upravljanja, da bi EPS morao da primenjuje i dalje zakon o javnim preduzećima", ističe Nenadić.
 
On dodaje i da je teško videti kako bi puka promena forme mogla da unapredi poslovanje preduzeća.
 
"U obrazloženju Nadzornog odbora se navodi unapređenje poslovanja kad se promeni u AD. Bilo bi zanimljivo kako Nadzorni odbor EPS-a vidi da bi došlo do unapređenja i šta to nisu mogli da urade sada kao JP, a što će moći kada bude AD sa jednim akcionarom-državom", pita se Nenadić.
 
On vidi jednu razliku između javnog preduzeća i akcionarskog društva koja bi mogla biti i ključna za EPS.
 
"Javno preduzeće ne može da se privatizuje, a akcionarsko društvo može. To je i razlog zašto je prva pomisao mnogih na ovu vest bila upravo da se namerava privatizacija ovog preduzeća", kaže Nenadić.
 
Da bi prelazak EPS-a iz JP u AD mogao otvoriti vrata privatizaciji smatra i konsultant iz oblasti energetike Dilojta Željko Marković.
 
"Transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, osim što bi doprinela podizanju efikasnosti poslovanja, otvara vrata privatizaciji i traženju strateškog partnera, ali da li će se to realizovati zavisi od države, za sada takva odluka nije doneta", rekao je Marković za Betu.
 
U vreme kada je prvi put EPS trebalo da postane akcionarsko društvo na čelu Nadzornog odbora nalazio se Branko Kovačević, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. On je od novembra 2014. do 2021. godine obavljao ovu funkciju.
 
Za Danas on kaže da je to trebalo da se završi još 2016. godine, da je 14 zavisnih preduzeća centralizovano, ali onda se stalo.
 
"Glavni problem je status EPS-a kao javnog preduzeća. Po Zakonu o JP, EPS je morao da 75 odsto profita uplaćuje u budžet. U moje vreme EPS je godišnje po svim osnovama u budžet uplaćivao po 900 miliona evra. Zato nije ni bilo sredstava za investicije. A dug za struju 600 preduzeća u restrukturiranju je takođe podneo EPS. Javna preduzeća nigde ne postoje. Ta forma je izmišljena devedesetih godina. Ne može tu ništa ni profesionalni menadžment, ako se ne promeni forma", napominje Kovačević.
 
Advokat Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, ističe da se samim prelaskom iz JP u AD pri čemu je država jedini akcionar, ne bi mnogo promenilo u poslovanju kompanije.
 
"Ako imate manjinskog partnera oni bi mogli da imaju bar neku mogućnost kontrole nad upravljanjem preduzeća. Morali bi da se prave i objavljuju godišnji izveštaji, planovi poslovanja i drugi dokumenti, akcionari bi mogli da postave tačke dnevnog reda na Skupštini. Ako bi građani imali 15 odsto akcija mogli bi da imaju neki vid kontrole nad EPS-om. Međutim kod nas je i to obesmišljeno time što i tamo gde su podeljene akcije država upravlja Akcionarskim fondom", ocenjuje Pavlović.
 
Brnabić: EPS neće biti privatizovana
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da rekla da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije (EPS), ali da ova nacionalna kompanija mora da se transformiše.
 
"EPS mora da bude kompanija koja će Srbiji osigurati energetsku bezbednost. Bilo bi besmisleno da privatizujemo takvu nacionalnu kompaniju, to je pitanje bezbednosti Srbije", rekla je Brnabić.
 
Ona je odbacila spekulacije da dolazak "Inovata" najavljuje privatizaciju EPS-a.

Teme

EPS
  • Trta Mrta

    15.12.2022 19:48
    Najefikasnija prodaja
    To znači,da je opljačkan,razvaljen i da ide na doboš.
    Kupaca pogadjajte sami.
  • Dragan

    15.12.2022 09:02
    As
    Ppgledati kako funkcioniše mafijaško akcionarsko društvo AD Srbija Kargo koju je ministarka Zorana smenila 3 diremtora za 3 godine.Em su otpustili pola radnika,zadržali me radnike i članove SNSa.Yako da yo tavori.Naravno akcionarsko društvo ne postoji bez akcija.Akcije treba platito građanima i zaposlenima.
  • Stojan S

    15.12.2022 08:08
    A glavni akcionari su ?
    "Šta znači to što EPS postaje akcionarsko društvo.."
    - Sve zavisi od toga ko bi bili glavni akcionari. Budu li to bivši direktori, od 2000. pa do danas, onda odmah "piši propalo". Stanje EPS-a sve govori o uspešnosti njihovog rukovodjenja. Slično važi i za PTT koji je takodje tražio da od JP postane AD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.