Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika, traže ih na svim stranama sveta

Hotelima u Srbiji nedostaje od 4.000 do 5.000 radnika, pa je veliki broj pokrenuo procedure za "uvoz" radne snage iz svih krajeva sveta.
  Hotelima u Srbiji nedostaje oko 5.000 radnika, traže ih na svim stranama sveta
Foto: Pixabay
Najveća prepreka je to što je teško garantovati da dolazak radnika u Srbiju za njih ne bude jedna od stanica ka EU, rekao je danas direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.
On je za Betu rekao da u 430 hotela u Srbiji, od kojih je oko 120 u Beogradu, radi oko 13.500 radnika.
"Nedostaje 4.000-5.000 radnika čije su kvalifikacije, kelner, sobarica, kuvar... U Srbiji su plate za te kvalifikacije od 40.000 do 60.000 dinara, a u Hrvatskoj zarade 1.000 evra, pa odlaze tamo", rekao je Ggenov.
 
Dodao je da hoteli u Srbiji ne mogu da plate radnika kao u Hrvatskoj, iako je posao težak, sedam-osam sati na nogama, pa i više kada gosti neće da poštuju kraj radnog vremena.
 
Predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasilijević rekao je da je problem ublažen povratkom radnika sa sezonskih poslova iz Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, ali manjak radnika je hroničan problem i opet će biti veoma teško na proleće kad se oni vrate u te zemlje.
 
"Kada pogledate oglase, vidite da se najviše traže kelneri, sobarice, kuvari i druga radna snaga s nižim kvalifikacijama, ali nema odgovarajuće", rekao je Vasilijević, koji je direktor hotela "Hilton" u Beogradu.
 
On je rekao da taj hotel traži radnu snagu u Turskoj, da se obavljaju intervjui za posao, ali da još nisu našli odgovarajući kadar. Hotelijerima je, kako je rekao, velika prepreka što u eri migracija treba da obezbede da im dovedena radna snaga neće posle odredjenog vremena pokušati da emigrira u EU.
 
"Jedini način da izbegnemo razgovor sa MUP-om Srbije i pravdamo se za nešto što ne zavisi od nas je da tražimo pouzdane agencije koje mogu da u izvesnoj meri garantuju da će uvezeni radnici održati reč i vratiti se u njihovu zemlju kada prestanu da rade", rekao je Vasilijević.
 
Dodao je da neke zemlje kao Filipini garantuju da će se njihovi gradjani vratiti u zemlju po prestanku rada u Srbiji, što je olakšavajuća okolnost.
 
Vasilijević je rekao da u hotelima u Srbiji već radi mnogo Kubanaca, Egipćana, Pakistanaca, državljana Šri Lanke i drugih zemalja.
  • boger

    16.12.2022 18:29
    Za koje pare?
    I robovi bi koštali više od 40000 mesečno. Platite i poštujte radnike pa će i oni poštovati vas. Znam da je to za većinu naprednih bizmismenova misaona imenica ali to je aksiom dugoročnog poslovanja.
  • Pićuka

    16.12.2022 17:32
    @Ljuba
    Ovde se radi o hotelijerima, ugostiteljima koji imaju po više uspešnih objekata, trgovinskim lancima ( jedan se hvali da je najveći domaći lanac u Srbiji a radnici 50.000 platu i slični. Ima privatnika koji su registrovali neku uslugu ili jednu radnjicu, rade sami uz pomoćnika i njima nije lako. Te priče budite vi privatnici i truć-trać je degutantna. Znaš zašto? Zato što sam bio privatnik, u oblasti elektrotehnike, 20 godina i sve znam kako to funkcioniše. Da ne opisujem.
  • Alexa

    16.12.2022 17:32
    @maja matematičarka
    4000 dnevno x 10 dana je ipak samo 40000, nije 400000. Bez vikenda u mesecu je max 120000, odnosno malo jače od 1000€ pod pretpostavkom da radi samo 8h dnevno.
    Ali na koncu, složiću se sa Vama da i za 500 din na sat je nemoguće naći dobru spremačicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.