Od sutra povećanje penzija i plata u javnom sektoru

Od sutraa, 1. januara, plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5 odsto, a penzije za 12 odsto.
Od sutra povećanje penzija i plata u javnom sektoru
Foto: 021.rs
Vojna lica će imati povećanje plata od 25 odsto.
Od 2023. godine usklađivanje penzija obračunavaće se na osnovu tri formule: po zaradama, po cenama i kombinacijom usklađivanja i po cenama i po zaradama.
To znači da ukoliko je učešće penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati u skladu s promenama prosečnih zarada - u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti ovog puta, u januaru 2023. godine.
 
Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5 odsto, usklađivanje će biti u kombinaciji procenata zarada i inflacije, odnosno po sadašnjoj "švajcarskoj formmuli", a ukoliko bude 10,5 odsto ili veće, onda će rast penzija pratiti samo rast inflacije.
  • Janko

    01.01.2023 17:12
    Jeftin život
    Zlatno doba je tu samo ga niko nevidi i ne primećuje povećanja plata i penzija najava još proletos samo da narod izdrži
  • Neša

    31.12.2022 22:43
    Blago nama samo ovo povecanje ode na poskupljenje struje gasa hrane i svega ostalog.Bice dobro ako ostanemo na nuli ako neodemo u minus.
  • neb

    31.12.2022 17:20
    vojsci bogatstvo i stanovi....super a posle se čudite što nema ko da nas leči, neka vas leče vojnici i policajci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.