"Zajedno" o najavi Vesića: SNS sprema najveću pljačku građana u 21. veku

Stranka Zajedno je danas saopštila da Srpska napredna stranka "sprema najveću pljačku u 21. veku".
"Zajedno" o najavi Vesića: SNS sprema najveću pljačku građana u 21. veku
Foto: Pixabay

To čini, kako navode, time što predlaže da se pravo korišćenja zemljišta vlasnika firmi, kupljenih u privatizaciji ili stečaju, bez naknade pretvori u pravo vlasništva.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić je poslednjeg dana 2022. godine izjavio da će SNS predložiti ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta privatizovanih firmi i kupljenih u stečaju, u pravo svojine, čime se, kako je rekao, oslobađa 5.000 lokacija za izgradnju.

"Nije tačna tvrdnja Vesića da je od 2009. godine više od 90 odsto konverzija prava korišćenja zemljišta na kojem se nalaze firme kupljene u privatizaciji ili stečaju, u pravo svojine, izvršeno bez ikakve naknade jer je Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu napisan tako da ga nije bilo moguće primeniti, iako su institucije radile svoj posao. To je zlonamerna tvrdnja čiji je cilj obmanjivanje građana i pokušaj najveće pljačke u 21. veku", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se da je formula za obračunavanje iznosa za konverziju prilično precizna i lako je izračunati koliki je iznos koji su obveznici konverzije dužni da plate državi, Fondu za restituciju ili državnim i lokalnim budžetima.
 
Stranka Zajedno je ocenila da, ukoliko postoji problem s naplatom, Vesić treba da objasni u čemu se taj problem sastoji i da omogući širu javnu raspravu kako bi se došlo do mogućih rešenja, a ne da rešava problem tako što će ukinuti zakon koji treba da obezbedi stotine miliona evra javnog prihoda.
 
"Ukoliko je problem u samom zakonu, njega je moguće izmeniti. Ako je došlo do administrativnog zagušenja usled nedostatka kapaciteta na lokalu, onda je moguće preneti sve poslove oko konverzije na nadležno ministarstvo, Agenciju za privredne registre i Grad Beograd", navedeno je u saopštenju.
 
Ističe se da je i investitorima u interesu da steknu svojinu na svom zemljištu, pa im je zato zakon omogućio i otplatu naknade na pet godina ili popust od 30 odsto ako sve isplate odjednom.
 
Stranka Zajedno smatra da je "sve moguće i prihvatljivo, sve izuzev ukidanja zakona koji će jedino pogodovati investitorima koji naknadu za konverziju nisu platili na vreme".
 
"Ukidanjem naknade država bi rizikovala i tužbe onih investitora koji su naknade za konverziju uredno izmirili i koji sada mogu po osnovu nejednakog tretmana da zahtevaju povraćaj svog novca i time učine dodatni trošak po budžet Srbije", ocenila je stranka Zajedno.
 
Stranka je navela da sada "građani Srbije koji su se pitali zbog čega je čuveni 'operativac' Goran Vesić postavljen na mesto ministra građevinarstva, na bolan način saznaju odgovor na ovo pitanje".
 
"Prva 'operacija' Vesića mnogo će koštati budžet Srbije, AP Vojvodine, Grada Beograda, budžete lokalnih samouprava, kao i sve podnosioce zahteva za restituciju", navela je stranka Zajedno.
  • nema

    11.01.2023 08:41
    druge
    izbori hehe! treba izlaziti sve dok ne dosadi Vučku da pobeđuje to im politika !
  • Laloš

    07.01.2023 12:23
    @Анд
    Ovi predhodni su bili male neiskusne bebe za sadašnje. Sadašnji su to radili na angro od 1990. do 2000. Rat, Dafina, Jezda, Karić banka, šverc goriva, cigareta, alkohola... Pa su onda imali pauzu i sada opet ulaze u 11. godinu s tim što su pauzu iskoristili za usavršavanje tehnika. Znači 21 godinu ukupno razvaljuju, pale i izvlače u Švicu, Emirate, Rusiju, Kinu.... Ovo je hibridna partija bez ideologije koja je satkana od najgrđih likova koji su se ikada rodili na ovim prostorima. Njihova ideologija je samo novac i bahatost.
  • Анд

    07.01.2023 01:32
    Не зна се ко је већи лопов,ови прошли или ови садашњи.Биће да су ту негде,иста банда само друго паковање.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.