U Srbiji u decembru pad kredita privrede, a rast zajmova stanovništva

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika u Srbiji na kraju 2022. godine iznosili su oko 3.345,3 milijarde dinara, što je za 0,1 odsto više nego u novembru, objavilo je Udruženje banaka Srbije.
 U Srbiji u decembru pad kredita privrede, a rast zajmova stanovništva
Foto: Pixabay
Pozajmice privrede bile su oko 1.847 milijardi dinara i manje su za 0,1 odsto nego u novembru, a preduzetnika oko 71,3 milijarde dinara, što je pad od 0,2 odsto.
Dug stanovništva bankama uvećan je 0,4 odsto, na oko 1.426,7 milijardi dinara.
Među kreditima stanovništva, gotovinski su u decembru bili manji za 0,2 odsto nego u novembru, koliko su smanjeni i potrošački krediti, zajmovi za refinansiranje su smanjeni 1,7 odsto,  a poljoprivredni krediti su uvećani 1,4 odsto i stambeni 1,1 odsto.
 
U kašnjenju otplate na kraju prošle godine bilo je 2,8 odsto ukupnih bankarskih pozajmica, koliko i u novembru.
  • S

    14.01.2023 17:36
    Referentna Kamatna Stopa
    @Bokica referentna kamatna stopa se dize da bi ukrotila inflaciju. To je jedan od najjacih nacina da se drzava izbori inflacijom, koja je sada prevelika.
  • Bokica

    13.01.2023 18:40
    Kamata
    Narod sve siromasniji uzima kredite da preživi ali zato država već deseti put povećava referentnu kamatu,tako i treba na sirotinji se najbolje zaradjuje!
  • r

    13.01.2023 12:22
    r
    Stanovništvo iz dana u dan sve siromašnije, domaća privreda je ubijena zahvaljući birokratiji i sudovima.Iz sopstvenog iskustva nikom ne bih preporučila da otvori firmu jer će mu uzeti i ono što je imao pre otvaranja, samo kad se uđe u to kolo ,gotov je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija