Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, Srbiju predstavljaju Vučić i Gojković

Svetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, 53. po redu, održaće se od 16. do 20. januara, i okupiće rekordan broj biznismena, lidera država, a učestvovaće i predstavnici Srbije.
Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu, Srbiju predstavljaju Vučić i Gojković
Foto: Beta/AP
Forum u poznatom švajcarskom zimovalištu Davos poslednji put je održan u tradicionalnom terminu, u januaru 2020. godine, pošto je 2021. bio organizovan virtuelno, a 2022. je održavanje bilo pomereno za maj zbog koronavirusa.
Ove godine učestvovaće šefovi 52 države, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara spoljnih poslova, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinske organizacije i drugih međunarodnih tela.
Prema zvaničnoj agendi WEF-a, Srbiju će predstavljati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.
 
Organizatori Svetskog ekonomskog foruma objavili su spisak učesnika na kojem je Kosovo predstavljeno fusnotom. Uz ime premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nalazi se zvezdica.
 
Predstavnici Rusije, prema ranijim najavama, neće učestvovati, a očekuje se prisustvo kineske delegacije.
 
Na spisku učesnika su i lideri iz regiona, poput Edija Rame, zatim specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najviši zvaničnici EU i evropski lideri, poput predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, nemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih.
 
Glavne teme će, prema najavama organizatora, biti kako rešiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja.
 
Ističe se da se svet po prvi put od 1970-ih suočava sa nesigurnom neravnotežom rasta i inflacije koji se kreću u suprotnim smerovima. Sve se to dešava uporedo sa povećanom geo-ekonomskom fragmentacijom, ranjivošću finansijskog sektora, uključujući povećane cene imovine i visoke nivoe duga, a klimatska kriza izmiče kontroli, navodi WEF.
 
Upozorava da bi, ako se svet ne pozabavi tim međusobno povezanim rizicima, ova "decenija akcije" mogla da postane "decenija neizvesnosti i krhkosti".
 
WEF ističe da želi da u kontekstu ovih do sada neviđenih okolnosti reafirmiše vrednost i imperativ dijaloga i javno-privatne saradnje i to, ne samo da bi se kretao kroz trenutne kaskadne krize, već da bi pokrenuo opipljivu i sistemski pozitivnu promenu na duži rok. 
 
WEF je neprofitna grupa koja organizuje godišnja okupljanja u vidu konferencije, a jedino kompanije moraju da plaćaju učešće na forumu. Propusnice su obeležene bojama i nemaju svi jednak pristup svim sastancima.
 
Velike kompanije su u obavezi da u petočlanoj delegaciji imaju i jednu ženu, a prosečna starost učesnika je veća od 50 godina.
 
Često se može čuti da WEF ima svoj jezik zbog toga što učesnici koriste korporativni žargon. Takođe, jedan od simbola WEF-a je plava kapa sa ćubom koju nose učesnici.
  • Pićuka

    17.01.2023 17:23
    Gde Turci tu i mali Mujo. Tri Davosa ne mogu da isprave ono što su prepustili krupnom kapitalu.
  • Ivan

    16.01.2023 09:47
    Pravi ljudi za kombinat...
    Dobro je! Već sam mislio da će poslati nekog ko se ne razume u ekonomiju.
  • @sofija

    16.01.2023 08:39
    draga
    šta ti bulazniš jadna ccc...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.