Poljoprivrednik: Na uvoznom mleku neko skida dobar kajmak, da hoću ljubimca držao bih psa a ne krave

Obaranje otkupne cene mleka za 20 dinara u jednom danu je čista sahrana poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, smatra poljoprivrednik Aleksandar Milojević iz sela Popovići kod Kraljeva.
Poljoprivrednik: Na uvoznom mleku neko skida dobar kajmak, da hoću ljubimca držao bih psa a ne krave
Foto: 021.rs
Proizvođači mleka nezadovoljni su stanjem u mlekarstvu. Kako navode, srpske mlekare od 1. decembra skoro sedmično smanjuju otkupnu cenu mleka, čime je ova grana postala gotovo potpuno nerentabilna, piše N1.
Farmeri podsećaju da kriza traje godinama – prvo su nestali mali proizvođači, a danas je ugrožen opstanak i vellikih gazdinstava, kojih je u Srbiji oko 30.000.
 
Najveći problem je, kažu, otkupna cena mleka i to što država nije stala u zaštitu malih proizvođača, već se okrenula uvozu mleka.
"Cilj države je da uveze mleko, jer na to mleko, izgleda, neko skida dobar kajmak. Mislim da država neće stati na stranu proizvođača, pošto je lobi mlekara izuzetno jak. Njima je bitno da u rafovima ima jeftinog mleka, da drže socijalni mir – briga je za proizvođače", kaže Milojević za N1. On ističe da počinje da nedostaje stočne hrane i poručuje da se još bori. 
 
"Ali, ako bude još nekog pojeftinjenja mleka, ja u maju neću imati nijednu kravu, ugasiću svoju poljoprivredu. Kad budem hteo da držim kućnog ljubimca - držaću psa i mačku, a ne 15 krava", poručuje Milojević.
 
Podsetimo, u nedelju, 29. januara oko hiljadu proizvođača mleka iz Zapadnog Pomoravlja i gružanskog kraja blokiralo je Ibarsku magistralu, u znak protesta zbog smanjenja otkupne cene mleka i uvoza velikih količina iz EU. Oni su prosuli mleko na kolovoz magistrale i zatražili od Vlade da preduzme hitne mere za spas domaćih proizvođača mleka.
 
Veliki protest najavljen je za petak. 
 
Tražiće od ministarke smanjenje uvoza
 
Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina izjavio je za Betu da će 1. februara na razgovorima sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković zatražiti uvođenje kvota za uvoz mleka i minimalne otkupne cene mleka od 80 dinara po litru.
 
On je rekao da će zatražiti i da se premija za mleko poveća sa sadašnjih 10 na 20 dinara. Na listi zahteva je i da se ugovori o zakupu državnog zemljišta produže za još deset godina.
 
Baćina je rekao da prerađivači smanjuju cenu mleka i da je Mlekoprodukt iz Zrenjanina, kome on prodaje mleko, za prvih 15 dana januara smanjio otkupnu cenu mleka sa 70 na 50 dinara.
 
"Glavni problem je kod Imleka koji je uvoznik mleka iz mlekare u Poljskoj i Mađarskoj i koji to mleko prodaje kao domaće jer je preko ambalaže za domaće mleko prelepio samo etiketu da potiče iz Poljske. Ta mlekara uvozi velike količine i stvara višak na tržištu dok ne obori otkupne cene i ne uništi do kraja domaće farmere", rekao je Baćina.
 
Dodao je da je država zabranila izvoz domaćeg mleka, a dozvolila Imleku da uvozi, dok ne ugasi sve domaće farme krava, a tada će za mleko tražiti 300 do 500 dinara.
 
Baćina je rekao da domaći proizvođači mleka prodaju taj proizvod u bescenje, a stočna hrana je, zbog prošlogodišnje suše, preskupa i nema je dovoljno.
  • zunzara

    31.01.2023 16:24
    U neka, bolja
    vremena, postojale su mlekare u koje su ljudi dolazili sa svojom ambalažom i kupovali mleko, jogurt, sir i ostale proizvode bez posrednika. Mogu li poljoprivrednici da se organizuju i počnu sa nečim takvim? Svi znamo da u Imleku, Kuču, Granicama kupujemo belu, prepunu hemije, vodu i svi bismo kupovali od proizvođača.
  • Plaćač poreza

    31.01.2023 15:19
    Svesno i planski se uništava stočarstvo a time i poljoprivreda i proizvodnja stočne hrane da se na taj način raseli stanovništvo sa sela u gradove i inostranstvo, da bi se Srbija pretvorila u jedan veliki rudniki jalovište i da bi se kopalo bez otpora i protesta lokalnog stanovništva. To je plan za Srbiju.
  • Oroz

    31.01.2023 10:26
    Clanak i botovi
    Pogledajte naslov clanka i pogledajte koliko botova je doslo da podeli komentare i minuse i sve ce vam biti jasno :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.