Narodna banka Srbije ponovo podigla kamatu - to će uvećati rate kredita u dinarima

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,5 odsto.
Narodna banka Srbije ponovo podigla kamatu - to će uvećati rate kredita u dinarima
Foto: Pixabay
U istoj meri povećana je stopa na depozitne olakšice - na 4,5 odsto kao i stopa na kreditne olakšice - na 6,5 procenata, saopštili su iz Narodne banke Srbije.
To je 11. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa jedan na 1,50 odsto. U istom iznosu je NBS povećala kamatu i u maju i junu, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. Usledilo je povećanje u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.
Povećanje referentne kamatne stope se prenosi i na ostale kamatne stope na tržištu, pa to znači dalje poskupljenje kredita i za privredu i za stanovništvo. Dok na kamatne stope kredita indeksirane u evrima utiče prevashodno politika Evropske centralne banke koja je prošle nedelje podigla kamatnu stopu, na dinarske kredite utiče kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.
 
"Pri donošenju ovakve odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji mogu nastati putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje. Time NBS doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije", naveli su iz NBS.
 
Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. marta.
  • Komshija

    09.02.2023 15:10
    Legalna Kradja
    Ovo je zanimljiv i legalizovan nacin otimanja novca. Potpisete ugovor, podignete kredit pod jednim uslovom onda vam se ti uslovi menjaju za vreme trajanja ugovorene obaveze. Evo ti 100 vratices 120, posle mesec dana vise nije 120 nego 130, posle godinu dana 180, pa 250 i tako ceo zivot ima da vracate dok vam sve ne uzmu. To vam samo ova drzava moze obezbediti i niko vise. Prvo je to bilo sa svajcarcima, zastitili su banke na racun svojih gradjana, sada kada je to proslo ajmo da ojadimo i sve ostale koji imaju kredit ... Zato ja necu ni kreditnu karticu da uzmem a ne da dignem kredit. Zao mi je ljudi koji moraju.
  • Radakpb

    09.02.2023 14:44
    Inflacija
    To sad znači da neće ništa da postupi,al malo sutra...rast cena na malo će skočiti za pola vrednosti opet sve ide gore
  • EvoOvako

    09.02.2023 13:43
    Ovo je posledica
    Rasta Euribora. U celoj Evropi skaču kamate na kreditima. Svuda se osećaju posledice, recimo cene nekretnina padaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija