Međunarodna energetska agencija: Gasna kriza nije završena

Gasna kriza nije završena, upozorava Međunarodna energetska agencija (IEA) koja je sazvala za 15. februar redak specijalni sastanak sa ministrima 40-tak zemalja da razmotre situaciju na tržištu gasa.
Međunarodna energetska agencija: Gasna kriza nije završena
Foto: Pixabay
To je prvi takav specijalni sastanak o gasu koji je IEA sazvala u njenoj skorijoj istoriji, navela je pres služba Agencije za Frans pres.
Tržišta gasa pretrpela su najveće poremećaje od ruske invazije na Ukrajinu pre gotovo godinu dana sa istorijskim vrhuncima cena i do tada neviđenim pritiskom na svetska energetska tržišta.
Rusija je više nego prepolovila svoje isporuke gasa Evropskoj uniji 2022. godine i gasovodi su takoreći zatvoreni 2023.
 
Evropljani su smanjili potrošnju gasa ove zime, ali sledeća zima će zavisiti od snabdevanja prirodnog tečnog gasa iz SAD i sa Bliskog istoka za koji Evropa konkuriše sa Azijom.
 
"Iako su cene gasa pale od rekordnih nivoa 2022. godine i nivoi skladištenja su povećani u EU, kriza nije završena", ocenio je izvršni direktor agencije Fatih Birol.
 
"Još mnogo ostaje da se uradi, posebno da bi bili spremni za narednu zimu", dodao je.
 
On je rekao da ostaje potreba da članovi Agencije i drugi partneri pokažu solidarnost i da preduzmu konkretne mere da osiguraju bezbednost u snabdevanju.  
 
Na sastanku treba da se razgovara o tome šta raditi da bi se ojačala bezbednost snabdevanja, da budu identifikovane mere za poboljšanje ravnoteže između ponude i tražnje gasa, kao i kratkoročne akcije podrške evropskom tržištu.
 
"Ruska invazija Ukrajine u februaru 2022. pokrenula je energetsku krizu čije kaskadne efekte na svetsku privredu i dalje osećaju potrošači i firme", podsetila je Agencija u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija