Kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič Rejtings" u izveštaju je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.
Kreditni rejting Srbije zadržan na nivou BB+
Foto: 021.rs
Agencija "Fič" navodi da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i relativno visoke stope privrednog rasta i to vidi kao ključne faktore monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U izveštaju Agencije "Fič Rejtings" navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan odgovorno vođenom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj su devizne rezerve zadržane na visokom nivou uprkos negativnom uticaju energetske krize.

Naglašava se i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, rekordno nizak nivo problematičnih kredita, kao i značaj očuvanja pune finansijske stabilnosti.
 
U prilog odluke, Agencija ističe se da je učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu na kraju 2022. godine za 1,4 procentnih poena manje u odnosu na kraj 2021. godine.
 
Agencija predviđa da će se, zahvaljujući projektovanom smanjenju deficita u narednom periodu obezbediti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga u bruto domaćem proizvodu i procenjuje da će na kraju 2024. godine ono iznositi oko 50,5 odsto, što je značajno niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.
 
Prognoze agencije su da će inflacija dostići svoj vrhunac u prvom kvartalu 2023. godine i da se u narednom periodu može očekivati pad međugodišnjih stopa, a od druge polovine 2023. godine i vraćanje na jednocifrenu inflaciju.
 
Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou potvrđuje da je Srbija uspela da održi makroekonomsku stabilnost, jak finansijski sektor i da sačuva radna mesta.
 
Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga i u aktuelnim uslovima, dokaz su dobrih srednjoročnih perspektiva rasta Srbije posebno ojačanih visokim prilivom stranih direktnih investicija, navedeno je u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.