Udruženje banaka: U Srbiji posluje 21 banka, optimalan broj je 15

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je danas da u Srbiji posluje 21 banka.
Udruženje banaka: U Srbiji posluje 21 banka, optimalan broj je 15
Foto: Pixabay

Kako je rekao, prema stučnim procenama za veličinu tržišta, optimalan broj je oko 15, pa nisu isključena spajanja.

"U ovom trenutku u Srbiji posluje 21 banka. Prema stručnim procenama, za veličinu našeg tržišta optimalan broj bi bio niži, oko 15 banaka, međutim odluku o tome donose vlasnici i menadžment pojedinih banaka", rekao je Vasić, povodom spajanja AIK banke i Eurobank Direktne banke.

Dodao je da je procena banaka pre svega tržišna, da li kroz spajanja mogu da optimizuju svoje poslovanje, da povećaju tržišne udele, da kroz spajanje ponude klijentima kvalitetniju i raznovrsniju ponudu.
 
AIK banka je juče potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju 100 odsto vlasništva Eurobank Direktne banke Srbija.

Teme

banka
  • ZarJeBitno

    04.03.2023 08:35
    Aik banka
    Pre 10ak godina pobegoh iz Aik banke, što su me noge brže nosile.Od banke koja je brinula o svojim klijentima, pojavom MK grupe kao vlasnika iste, pretvorila se u banku koja dere svoje klijente, šikanira i maltretira uz poslovičnu neljubaznost zaposlenih.Udomio sam se u Sberbanki, kulturno i fino okruženje, ljubazni zaposleni, korektni uslovi, februarskim pojavljivanjem Aik banke provizija na elektronske transakcije sa 15din podiže se na 80 i na 130 i više ako su transakcije do i preko 10000din, o ne funkcionalsti kartica, bankomata, uslovima kreditiranja, otvaranju računa...ne vredi trošiti reči.Pređoh u Eurobank-Direktna, sa svim računima, kad gle, evo je opet Aik banka...
    Ne brini se Aik banko, i vlasniče iste, od moje provizije 'leba jesti nećete.Hvala na obaveštenju, do kraja godine po treći put odlazim od vas.
  • Branko

    04.03.2023 08:23
    Mozda je tacna tvrdnja Udruzenja banaka da ih u Srbiji ima previse, ali onda je pravo pitanje: zasto u tom slucaju ne vidimo nikakvu konkurenciju i borbu za klijente? Banke stalno smanjuju broj svojih usluga klijentu, smanjuju broj ekspozitura, broj zaposlenih, opet izmisljaju nepostojece usluge za ekstra naplacivanje, ukidaju saltere i blagajne i ponasaju se kao klasican kartel.
  • Garisa

    04.03.2023 07:23
    Normalno
    Pa kad su i gradjani i privreda, a narocito ljudi na vlasti, prepuni para, malo je i 21 banka!! Zlatno je doba, ekonomski tigar u istoriji Srbije nije bio uhranjeniji nego iz Vuciceve manjerke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.