Filozof svetskog glasa Srećko Horvat: Bliži li nam se smak sveta i kako se društvo s njim nosi?

U vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja s jedne strane i elementarnih nepogoda i ratnih napada s druge - koliko smo civilizacijski napredovali?
Odgovore donosi novo izdanje festivala Dana komunikacija, koji će se u Rovinju održati od 20. do 23. aprila.
Ako ste dovoljno srećni, svakodnevno ste bombardovani apokaliptičnim slikama ili iz udobnosti svog doma skrolujete društvenim mrežama čitajući o skorašnjim katastrofama. Ali čekajte... kako ste to onda tačno srećni? Srećnim bi trebalo da vas čini činjenica da niste među milijardama pogođenim elementarnim nepogodama - od klimatske krize do razornih poplava i zemljotresa - ili brutalnim vojnim napadima, nego razmišljate o tome da li je organsko voće zaista organsko i treba li uložiti u električni automobil
Upravo će, između ostalog, i o sve bizarnijim svetskim kontrastima na Danima komunikacija govoriti istaknuti filozof Srećko Horvat u predavanju pod nazivom "Your Lips, My Lips, Apocalypse".
 
Ugledni nemački nedeljnik "Der Freitag" opisuje ga kao "jednog od najuzbudljivijih glasova svoje generacije", a njegovi tekstovi čitaju se u "The New York Timesu", "The Guardianu" i "Der Spiegelu". Srećko Horvat je hrvatski filozof i autor koji je već u ranim tridesetim imao niz međunarodno objavljenih dela, a danas je prepoznat kao autoritativan glas neslaganja u postjugoslovenskoj klimi
 
Suosnivač je DiEM25-a, koji se zalaže za reformu EU-a u "carstvo zajedničkog prosperiteta, mira i solidarnosti", a osnivač je i zagrebačkog Subverzivnog festivala.
 
Čak i ako niste upoznati s Horvatovim radom, o njegovom životnom delu mogu posvedočiti njegove kolege, među kojima je i bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, a redovno je posećivao i Džulijana Asanža, osnivača WikiLeaks-a, organizacije koja od anonimnih izvora uzbunjivača objavljuje tajne informacije i poverljive dokumente. Horvat svoje misli voli da razmenjuje i sa Slavojem Žižekom, odvažnim slovenskim akademikom, a zajedno su 2013. napisali i knjigu pod nazivom "Šta Evropa želi?".
 
Dok u svojim glavama razvijamo nove koncepte Sudnjeg dana, preispitujući ubrzani napredak tehnologije, znamo li zaista kuda idemo? Na glavnoj pozornici Dana komunikacija 20. aprila prvo predavanjem, a zatim i kratkim razgovorom sa učesnicima, Horvat će se uhvatiti ukoštac s našim savremenim postapokaliptičnim zeitgeistom i stvarnošću, implikacijama promišljanja o kataklizmičkom završetku sveta - koje se kreću od poricanja sve do melanholije i depresije - i zaroniti dublje u koncepte supraliminalnog, slepila za apokalipsu, njene komodifikacije i fetišizacije.
 
Iščekivani raspored popularnog festivala tržišnih komunikacija biće poznat uskoro, a organizatori Dana komunikacija najavljuju da će se predavanje Srećka Horvata održati prvog festivalskog dana, pre predavanja Edvarda Snoudena.
 
Nakon Edvarda Snoudena, koji će se učesnicima festivala DK2023 pridružiti videolinkom na desetugodišnjicu od razotkrivanja sistema masovnog nadzora koji je šokirao svet; evanđelista, vizionara i rok-zvezde tehnološkog sveta Džejmsa Vitakera; Mjuniz Kan, strateške stručnjakinje i direktorke "Highsnobiety" koja brendovima pomaže da zacrtaju put do sigurnog uspeha; vodećeg kreativca dalekog Japana Tošihika Tanabea; svetskog autoriteta za sekstek Brioni Kol; Main Monka najveće platforme za digitalnu produkciju na svetu Viktora Knapa; Rorija Saterlenda, jednog od najoriginalnijih mislilaca u marketinškoj sferi, a i šire; nadrealističkog rediteljskog dvojca Valje Dumel i filozofa svetskog glasa Srećka Horvata uslediće najave brojnih drugih zanimljivih učesnika Dana komunikacija.
 
Prijave za učešće na jednom od najboljih svetskih događaja prema dvostrukoj nominaciji britanskog Association Excellence Awards-a moguće su na službenim stranicama festivala
O Danima komunikacija:
 
Dani komunikacija prepoznati su kao jedan od najboljih događaja na svetu prema Association Excellence Awards-u, uz čak dvostruku nominaciju ove britanske organizacije, zbog svog "out of the box" pristupa, jedinstvene festivalske ponude, visokokvalitetne produkcije i organizacije. 
 
Novo izdanje festivala - koji je poznat po tome što se na njemu okupljaju ključni predstavnici oglašivača, agencija, stručnjaci za odnose s javnošću, predstavnici medija i ostali profesionalci iz komunikacijske industrije ključni za stvaranje i pokretanje promena - i ovog proleća će u rovinjskom Loneu dočekati sve one koji komunikacijsku industriju istovremeno mrze i vole, ali prema njoj, zahvaljujući ovom festivalu koji zdušno okuplja komunikacijsku zajednicu, nikako ne mogu biti ravnodušni. 
 
Više informacija pročitajte na službenim stranicama festivala www.danikomunikacija.com.

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.