Naučni savet EPS-a protiv predloga Ministarstva o transformaciji: Ugrožava opšte interese

Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.
Naučni savet EPS-a protiv predloga Ministarstva o transformaciji: Ugrožava opšte interese
Foto: 021.rs

Navode da bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

EPS je saopštio i da smatra kako bi javno snabdevanje električnom energijom trebalo da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

"Osnivanje jednočlane Skupštine akcionarskog društva EPS nema smisla i ne bi bilo prihvatljivo čak ni i u slučaju kada bi taj jedini član bio stručnjak", ukazuju članovi Naučnog saveta.
 
Oni ističu da bi sužavanje delatnosti elektroprivrede samo na proizvodnju energije, dok bi neko drugi trgovao energijom koju će EPS proizvoditi, dovelo do prekida aktuelnog oporavka EPS-a, preduzeće dovelo u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i uslove za naredne korake privatizacije, koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije.
 
Predstavnici nauke i struke upozoravaju da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.
 
Naučni savet ističe da treba umanjiti sveukupni uticaj politike, interesnih grupa i privatnog kapitala na pitanja struke, a naročito onih uticaja na elektroenergetiku koji su do sada pokazali štetne posledice.
 
Naučni savet EPS čine predsednik Odbora SANU za energetiku, dekani Elektrotehničkog, Mašinskog, Rudarsko-geološkog, Građevinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i predstavnici Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.
 
U tom telu su i prodekani za saradnju sa privredom većine ovih fakulteta, direktori instituta "Nikola Tesla", "Mihajlo Pupin", "Jaroslav Černi", direktor Rudarskog instituta, kao i zaposleni u EPS sa naučnim zvanjima, doktori nauka i doktoranti.
 
Od 67 članova Naučnog saveta, u radu sednice učešće je uzelo njih 45, od kojih je 38 glasalo za predloženi tekst stava Naučnog saveta.

Teme

EPS
 • felix

  04.04.2023 11:26
  kad
  je rešen Bor i Smederevo ovo će biti dečija igra , kad Vučko započne on i reši u korist države !
 • Garisa

  02.04.2023 08:55
  A Norvezani?
  Pa kako sad odjednom ispade da EPS ima Naucni savet, a Vucic vec sve pogodio sa Norvezanima?!? Sta ce oni raditi? Ili ce im Glavni otkazati ugovor, a pride cemo platiti sto smo ih zamajavali?
 • Milanče

  01.04.2023 13:24
  zaposleni
  Ako bude akcionarsko društvo onda će zaposleni imati neke akcije. Postavlja se pitanje sta će biti sa gomilom onih koji su zaposleni a uopšte ne rade niti imaju radno mesto. Samo dobijaju platu. Kako njima dati akcije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto, saopštila je NBS.

Šta je Srbija sve obećala MMF-u?

U poslednjoj reviziji stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) saznali smo više o planovima države za naredni period, nego od samih vlasti.