Lagard: Bazna inflacija i dalje previsoka

Inflacija u 20 zemalja evro zone usporila je na najniži nivo u godini kako su cene energenata pale, ali su troškovi hrane i dalje u porastu.
Lagard: Bazna inflacija i dalje previsoka
Foto: Pixabay
Prema proceni Evrostata, očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni biti 6,9 odsto u martu ove godine, što je pad sa 8,5 odsto koliko je iznosila u februaru.
Gledajući glavne komponente inflacije u evrozoni, očekuje se da ce hrana, alkohol i duvan imati najveću inflaciju i to 15,4 odsto u poređenju sa 15,0 odsto u februaru, zatim slede neenergetska industrijska dobra (6,6 odsto sa 6,8 odsto u februaru), usluge (5 odsto, u poređenju sa 4,8 odsto u februaru) i energetiku (-0,9 odsto, u poređenju sa 13,7 odsto u februaru), saopštila je statistička agencija EU.
Inflacija u evrozoni se smanjuje otkako je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru, a poslednja cifra je nešto ispod onoga što je većina ekonomista očekivala.
 
To odražava značajan pad u nekim od većih ekonomija kontinenta, poput Španije i Holandije, gde se inflacija prepolovila u martu, saopštila je Evropska statistička agencija.
 
Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene hrane i energije i daje bolji uvid u dalje tokove inflacije na duži rok, porasla je na rekordnih 5,7 odsto sa 5,6 odsto prethodnog meseca.
 
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je da se ECB sprema da poveća kamatne stope na julskom sastanku kako bi mogla da izađe iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala.
 
Ona je ocenila da je bazna inflacija previsoka i da će politika normalizacije biti postepena, kako bi se inflacija vratila na cilj od 2 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.