Srbija izvezla robu u vrednosti od 4,86 milijardi dolara od početka godine

Srbija je od početka godine izvezla robu u vrednosti od 4,86 milijardi dolara, što čini rast od 11,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Srbija izvezla robu u vrednosti od 4,86 milijardi dolara od početka godine
Foto: Pixabay
Uvezeno je robe u vrednosti od 6,38 milijardi dolara, što je za 2,8 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku.
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena za period od početka godine iznosi 11,2 milijardi dolara, a u evrima 10,4 milijardi evra.
 
Ukupna spoljnotrgovinska razmena za Srbiju porasla je za 2,9 odsto u dolarima, za period januar-februar u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 8,7 odsto u evrima za isti taj period.
Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 4,53 milijardi, što je čini rast od 17,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok uvoz robe imao je vrednost od 5,94 milijardi, što predstavlja povećanje od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Deficit između uvoza i izvoza iznosi 1,52 milijardi dolara, što čini smanjenje od 31,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u evrima taj deficit iznosio je 1,41 milijardi, što je smanjenje od 27,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
 
Pokrivenost uvoza izvozom je 76,2 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 66,4 odsto.
 
Kada posmatramo region, najveće učešće u izvozu Srbije imala je Vojvodina - 32 odsto, zatim sledi Beogradski region - 23,7 odsto, Južna i Istočna Srbije - 20,9 odsto, region Šumadije i Zapadne Srbije -19,8 odsto, a oko 3,5 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.
 
Učešće u uvozu imali su Beogradski region - 41,2 odsto, zatim sledi Vojvodina - 36,6 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 11,8 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 7,8 odsto, a oko 2,6 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama.
 
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
 
Zemlje članice Evropske unije čine 58,4 odsto ukupne razmene, drugi partner po važnosti su zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 359,9 mil. dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i njihovih proizvoda, električnih mašina i aparata, gvožđa i čelika i pića.
 
Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, i to sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.
 
Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Brazilom, Mađarskom, Slovačkom, Hrvatskom, Velikom Britanijom, Švedskom, Rumunijom, Češkom, Bugarskom i Moldavijom.
  • pobogu

    09.04.2023 08:49
    "Srbija je od početka godine izvezla robu u vrednosti od 4,86 milijardi dolara, što čini rast od 11,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine."


    Ma da je rast i milion odsto, dzabe sve kad napredni skakavci sve "pojedose"...

    Prvo dezinsekcija, da bi ostalo imalo smisla...
  • .

    08.04.2023 18:37
    Vojvodina tradicionalno najvise radi i izvozi, Beograd tradicionalno najvise trosi i uvozi.

    Iz kog razloga onda plate u Vojvodini su ispod proseka R. Srbije i daleko ispod beogradskih?
  • Realista

    08.04.2023 17:04
    Sumpor!
    Odlično, propadamo sada sporije nego prošle godine! Kakav uspeh!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.