Profesor Drašković o konverziji: Prelivanje bogatstva u privatne ruke, vlast poklanja milijarde evra

"Pitao bih i Vesića, a i one druge koji su bili na vlasti pre 2011. godine - zašto su poklanjali javne resurse koji na tržištu imaju vrednost", kaže profesor ekonomije Božo Drašković.
Profesor Drašković o konverziji: Prelivanje bogatstva u privatne ruke, vlast poklanja milijarde evra
Foto: Pixabay
"Pošto gospodin Goran Vesić kaže da bi se ukidanjem naknade za konverziju zemljišta oslobodilo 5.000 lokacija ne znam za šta, bolje da kaže – mi ćemo pokloniti u ime države toliko i toliko hiljada hektara javne svojine, zemljišta, koje je resurs i ima svoju vrednost", kaže profesor Drašković za N1, komentarišući najavu ukidanja naknade za konverziju zemljišta.
On ističe da bi pitao i Vesića, kao i one druge koji su bili na vlasti pre 2011. godine – zašto su poklanjali javne resurse koji na tržištu imaju vrednost.
 
"Da su oni sami vlasnici te imovine, da li bi se ponašali na taj način ili bi je prodalli po tržišnim cenama? Apsolutno se radi na institucionalizaciji prelivanja javnog bogatstva, društvenog, državnog bogatstva u privatne ruke", navodi profesor Drašković.
I do sada je, dodaje, postojao sistem konverzije, koji je takođe bio nepravedan, ali u smislu cene.
 
"I prethodne zakonske regulative iza teških reči ‘konverzija’ krile su popuste za kupce društvenih preduzeća – da dobiju građevinsko zemljište po niskoj ceni. Ovo je jedan kontinuitet koji sada ima svoj krešendo u poklanjanju nečega što je javno dobro", navodi.
 
On konverziju objašnjava na primeru nekadašnjeg propalog giganta, kompanije IMT.
 
"Prostor IMT je kupila firma, kroz kupovinu objekata i infrastrukture, ali ne i zemljišta. Sada će to zemljište, tih 80 hektara, umesto da država zaradi 250, 300 miliona evra, neko pokloniti investitoru, koji će tu ostvariti prihod od jedne milijarde evra", navodi profesor Drašković.
 
Da postoji privatni vlasnik tih 80 hektara, dodaje, on ne bi sa investitorima ni razgovarao o ustupanju zemljišta u svojinu bez 250, 300 miliona evra.
 
"Problem je što ne postoji statistika. Krije se od javnosti koliko je zemljišta do sada kroz konverziju rasprodato, pa do ovoga  sada što će se desiti – a država bi morala da zna koliko ima zemljišta koje je u gradskim građevinskim područjima, koja koriste bivša društvena preduzeća, a koje treba pretvoriti privatno vlasništvo i po kojoj ceni bi to bilo. Verovatno se može govoriti o milijardama evra. Je li bolje pokloniti nekome milijarde evra a istovremeno se zaduživati kod MMF i povećavati javni dug", upitao je Drašković.
 
Radi se, kaže, o krajnje neozbiljnom načinu upravljanja javnim dobrima i onim što je javna svojina.
  • Diskriminisani

    13.05.2023 12:58
    Paralela
    Država bestamno nudi da plati 15% od vredbosti nepokretnosti koju je otela posle drugog svetskog rata i decenijama besplatno koristila i još ui sada bespravno koristi, ako nije prodala, a ovima hoće da poklanja milijarde evra bez ikakve osnove!
  • Ja

    13.05.2023 10:33
    Dok god se KRAĐA zove PRELIVANJE BOGATSTVA, tako će nam i biti. Neka kradu za sebe, tj. neka prelivaju bogatstvo.
  • Zbogom pameti

    13.05.2023 09:08
    Samo se pitam kako na ovo reaguje likalne samouprave?
    Šta kažu novosadski većnici na to što Galens čeka da se usvoje izmene zakona i da ne plati konverziju za 2 firme Elektroporcelan i Dnevnik!
    Koliko grad gubi?
    Plus grad im je vec iznenio urbanisticku dokumentaciju i sad cekaju u niskom startu da dobiju gradjevinske dozvole.
    Mislim budzet grada izgubio ali ekipa iz vlasti oprihodovala za sebe mlogo.
    Pa vi sad razmislite da li ce te setati i za koga ce te glasati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.