Kompanija Meta kažnjena sa rekordnih 1,2 milijarde evra

Kompanija Meta, u čijem je vlasništvu Fejsbuk, kažnjena je sa rekordnih 1,2 milijarde evra od strane irskog regulatora podataka zbog kršenja pravila EU o zaštiti podataka.
Kompanija Meta kažnjena sa rekordnih 1,2 milijarde evra
Foto: Beta/AP
Meta, koja planira da uloži žalbu, kažnjena je zbog "nastavljanja prenosa ličnih podataka" korisnika iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) u SAD, što je kršenje strogih pravila EU o opštoj zaštiti podataka (GDPR), navodi se u odluci komisije, prenosi Euronews.
To je najveća kazna EU ikada izrečena tehnološkoj kompaniji, koja je premašila kaznu od 746 miliona evra izrečenu Amazonu zbog obrade ličnih podataka kršenjem GDPR-a.
Istragu je vodila Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC), koja radi na zabrani pravnog alata koji koristi Fejsbuk za prenos podataka evropskih korisnika u SAD.
 
EU je saopštila da irski DPC ima mesec dana da donese nalog o blokiranju transatlantskog prenosa podataka Fejsbuka. Evropski sud pravde presudio je 2020. da je sporazum o prenosu podataka između EU i SAD nevažeći zbog zabrinutosti za nadzor.
  • pera

    22.05.2023 18:52
    grozni su
  • Ups

    22.05.2023 13:21
    ...
    Samo lupajte tuzbe, treba ih totalno unistiti da vise ne postoje. Zagadili su celo drustvo i buduce generacije.
  • dobro jutro

    22.05.2023 12:36
    3 u 1
    Svako ko ceni svoju privatnost, ne koristi ni facebook, ni whatsapp ni instagram, a posebno ne u kombinaciji i posebno ne whatsapp!
    Sve tri aplikacije odnosno platforme su u vlasništvu meta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.