Pad turske lire se nastavlja nakon reizbora Erdogana

Vrednost turske monete nastavila je da pada od reizbora Redžepa Tajipa Erdogana za predsednika.
Pad turske lire se nastavlja nakon reizbora Erdogana
Foto: Pixabay
Turska lira je oslabila u odnosu na američki dolar za oko osam odsto od imenovanja nove Erdoganove vlade, a oko 20 odsto od početka godine. To je izazvalo bojazan od još viših cena za građane koji se već bore da priušte osnovne stvari poput stanovanja i hrane usred visoke inflacije.
Država se bori sa monetarnom krizom i vrtoglavom inflacijom od 2021. godine, za koje ekonomisti kažu da su rezultat Erdoganovog uverenja da će povećanje kamatnih stopa povećati inflaciju.
Uobičajeno ekonomsko razmišljanje i ujedno pristup koji koriste centralne banke širom sveta zahteva suprotno: povećanje kamatnih stopa da bi se kontrolisalo skakanje cena.
 
Ekonomisti kažu da je vlada agresivno intervenisala na tržištima kako bi podigla liru uoči izbora, iscrpljujući tako turske devizne rezerve kako bi održala kurs pod kontrolom.
 
Nekoliko sati nakon što je položio zakletvu, Erdogan je najavio da će se Mehmet Šimšek, bivši bankar Meril Linča koji je ranije bio njegov ministar finansija i zamenik premijera, vratiti u vladu posle petogodišnje pauze u politici.
 
Šimšek je rekao da Turska nema druge opcije osim da se vrati na racionalno tlo. Kao mogući znak da bi Erdoganova nova administracija mogla da vodi konvencionalniju ekonomsku politiku, Šimšek je takođe rekao da nema prečica ili brzih rešenja, obećavši da će nadgledati turske finansije transparentno, dosledno, odgovorno i predvidljivo.
 
Erdogan je danas imenovao Hafize Gaje Erkan za guvernerku centralne banku. Ona preuzima dužnost od sadašnjeg šefa koji se zalagao za smanjenje kamatnih stopa od 2021. godine.
 
Bivša izvršna kodirektorka banke sa sedištem u SAD, postala je prva žena na čelu centralne banke u Turskoj.
 
Ekonomisti, međutim, kažu da nije jasno do koje će mere Erdogan dati Erkanovoj i Šimšeku slobodu u delovanju.
  • Realista

    09.06.2023 19:56
    Cilj
    Pa sve je rečeno na izborima, zar ne? Turci žele pad standarda i inflaciju, za to su glasali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.