Oporavak avio-kompanija očekuje se ove godine

Svetski vazduhoplovni sektor, teško pogođen tokom pandemije, na putu je da ostvari spektakularni oporavak ove godine kada se beleži gotovo isto putnika kao i 2019. i ponovo ostvarenje dobiti.
Oporavak avio-kompanija očekuje se ove godine
Foto: Pixabay
Aviokompanije očekuju da će ove godine u svetu prevesti 4,35 milijardi putnika, blizu rekorda od 4,54 milijarde 2019. godine, saopštila je Međunarodna asocijacija za avionski saobraćaj (IATA).
Tako snažan oporavak aviosaboraćaja, podstaknut između ostalog ponovnim otvaranjem Kine, kao rezultat će imati i povratak na dobit za avioprevoznike. Očekuje se da će ove godine ostvariti neto dobit od 9,8 miljiardi dolara što je duplo više nego što je IATA do sada prognozirala. IATA je takođe prepolovila svoje procene gubitaka za 2022. godinu na 3,6 milijardi dolara.
Globalni obrt avioprevoznika treba da dostigne 803 milijarde dolara, što je blizu 838 milijardi ostvarenih u 2019. godini, navela je IATA koja je revidirala na više svoje prethodne projekcije (779 milijardi dolara).
 
Iako će operativne marže u tom sektoru ostati vrlo niske ove godine, na 1,2 odsto, očekivana dobit, prva od početka pandemije, ukazuje na spektakularno poboljšanje u odnosu na 42 milijardi dolara gubitaka u 2021. i ogromnih 137,7 milijardi gubitaka 2020. godine.
 
Međutim neće svi u svetu ostvariti dobit ove godine, upozorila je IATA. Severnoamerički, evropski i bliskoistočni prevoznici bi trebalo u velikoj meri da odu u plus, sa 11,5, odnosno 5,1 i 2,0 miijarde dolara.
 
Kompanije u azijskopacifičkom regionu će međutim ostati u minusu (minus 6,9 milijardi dolara) Latinskoj Americi (minus 1,4 milijardi dolara) i Africi (minus 500 miliona dolara).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.